Erik den Draak  27 januari 2023  Carrière

Voor veel mensen is arts worden een droom. De hele dag mensen helpen en daar nog goed voor betaald worden ook. Het beroep staat in hoog aanzien bovendien. Geen wonder dat er zoveel aanmeldingen zijn voor de studie geneeskunde, dat er sinds lange tijd een numerus fixus voor geldt.

Een vergelijkbare studie?

Stel dat jij ook graag arts wilt worden, maar behoort tot de groep mensen die steeds uitgeloot wordt. Ten einde raad probeer je het in het buitenland, maar dat blijkt moeilijker en duurder dan gedacht. Er zit niets anders op dan iets anders te gaan doen, bijvoorbeeld Beleid en Management Gezondheidszorg. BMG is een prachtige studie en heeft – zoals de naam al zegt – ook veel te maken met gezondheidszorg. Maar als BMG’er zie je geen enkele patiënt, leer je niets over het menselijk lichaam en zul je toch met een scheef oog blijven kijken naar de mensen die wèl ingeloot zijn.

Geen patiënten

Na je afstuderen realiseer je je dat lange dagen achter de computer op kantoor toch niet helemaal jouw ding zijn. Beleid maken laat je liever aan anderen over, jij bent liever praktisch aan het werk. Nauwelijks heb je dat voor jezelf geformuleerd, of je ziet een vacature voor doktersassistent(e). Je ziet het al helemaal voor je: de hele dag met patiënten in gesprek over aandoeningen, klachten en recepten. Pleisters plakken, verbanden aanleggen en andere eenvoudige handelingen verrichten: zo kan je droom alsnog in vervulling gaan.

Een lager niveau, maar wel naar je zin

Maar toch twijfel je ook, het is immers een functie op mbo-niveau, en zal waarschijnlijk ook een stuk minder verdienen dan een functie op wo-niveau. Anderzijds is het misschien een mooie kans om in de medische sector binnen te komen, omdat je opleiding BMG meer aansluit bij bedrijfskundige banen. Wat is nou verstandig om te doen?

Het is moeilijk aan te geven wat de beste keuze is in deze. Veel hangt af van je eigen ambitieniveau, maar ook van zaken als je levensstijl (benodigd inkomen) en wensen voor de toekomst. In alle gevallen zul je eerst moeten accommoderen dat je de gewenste baan – arts – niet hebt bereikt en waarschijnlijk ook nooit zult bereiken. Wanneer je gezien je vooropleiding daartoe wel in staat moet worden geacht, zal dat waarschijnlijk nog meer blijven knagen dan wanneer je na de mavo de opleiding tot doktersassistent(e) hebt gedaan.

Loopbaanbegeleiding

“Als je niet kan krijgen wat je wilt, moet je willen wat je kan krijgen”, luidt een bekend gezegde. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Een ‘koersonderzoek’ kan niettemin verstandig zijn vóórdat je een switch maakt die later niet makkelijk meer is terug te draaien. Mogelijk leer je tijdens de loopbaanbegeleiding accepteren dat sommige dingen ècht niet (meer) kunnen. Misschien krijg je zicht op nieuwe perspectieven en ontdek je kanten van jezelf die je nog niet kende.

De meeste loopbaanadviseurs in Nederland bieden wel een traject aan waarin je ontdekt wie je bent, wat je kan en wat je wilt. Maak er gebruik van als je twijfelt. Ontdek wat jouw ‘niveau’ is, wat je loopbaanwaarden zijn, voordat je ergens instapt waarvan de consequenties niet direct goed zijn te overzien.

×