Heb je een leuke baan op het oog en wil je een sollicitatie- of motivatiebrief schrijven? Dat is niet altijd eenvoudig, ook niet als je de tips voor een goede sollicitatiebrief gelezen hebt. Onderstaand voorbeeld kun je gebruiken ter inspiratie en aanpassen op je eigen situatie. Je kunt dit voorbeeld ook downloaden met de tekst helemaal zichtbaar en invullen met je eigen gegevens (in Word).

  • Klik hier voor boeken over solliciteren

Voorbeeld van een sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief (ook wel motivatiebrief genoemd) is een aanbiedingsbrief bij je cv. Je vertelt kort iets over jezelf en je belangstelling voor de vacature. Je licht je motivatie toe. Hier onder zie je een voorbeeld van een standaard sollicitatiebrief. De ervaring en motivatie kun je aanpassen op jouw persoonlijke situatie. Deze brief biedt een uitstekende basis voor een correcte sollicitatie op vrijwel iedere vacature.

Tip: als je je sollicitatiebrief digitaal verstuurt, scan dan eerst je handtekening (in blauw is ’t mooist), plak de scanafbeelding op de juiste plek in de brief en maak er een pdf van. Je digitale sollicitatiebrief hoor je te verzenden als pdf*, niet in Word en een gescande handtekening maakt ‘m helemaal “af”.

* Portable document format. Een pdf maken is heel eenvoudig en kan gewoon met behulp van je tekstverwerker.

Tip 2: onderstaand voorbeeld wordt veel gebruikt. Pas de zinnen een klein beetje aan zodat de brief helemaal de jouwe wordt!


Tips voor je loopbaan

  • Vragen over solliciteren, werk en loopbaan? Lees een boek. Ook boeken voor coaches.
  • Voorbeeld nodig van een sollicitatiebrief? Download hier een voorbeeld in Word dat je gemakkelijk zelf kunt invullen met jouw gegevens. Slechts €3,95!

voorbeeld sollicitatiebrief

(klik voor download)


Bestel nu:

Spring eruit met je sollicitatiebriefSpring eruit met je sollicitatiebrief

Erik den Draak

Een sollicitatiebrief is een van de belangrijkste schakels op weg naar een nieuwe baan. Veel mensen hebben vragen over hun sollicitatiebrief. Hoe lang moet de brief zijn? Wat zet je in de brief en wat in je cv? Wat is er veranderd nu brieven meestal digitaal verstuurd worden? In “Spring eruit met je sollicitatiebrief” lees je alles over sollicitatiebrieven en leer je hoe je jouw sollicitatiebrief eruit laat springen, zodat je meer kans maakt op een uitnodiging voor een gesprek!


Lees meer over solliciteren:

×