Als je een nieuwe baan wilt, word je soms gevraagd een psychologische test te ondergaan. Je toekomstige werkgever wil dan het oordeel van een testpsycholoog weten over jouw kwaliteiten. Maar psychologische tests (een loopbaantest, IQ-test of beroepskeuzetest) kunnen ook worden gebruikt bij het kiezen van een beroep of studie.

  • Klik hier voor boeken over psychologische tests bij loopbaanvragen

Bereid je voor op een wending in je loopbaan

Psychologische tests worden bij vraagstukken rondom werk en loopbaan op twee manieren gebruikt.

  1. Als selectiemiddel voor een nieuwe baan
  2. Als hulpmiddel voor het kiezen van een beroep of opleiding

Assessment voor een baan

In het eerste geval worden tests vaak gebruikt door werkgevers als onderdeel van de sollicitatieprocedure. Vaak wordt een psychologische test of een vaardighedentest afgenomen in de vorm van een assessment. Dat houdt in dat de kandidaat bij een psychologisch testbureau wordt uitgenodigd voor een dag met verschillende tests. Onderdelen daarvan kunnen zijn:

  • De postbak (ook wel ‘in-basket’ genoemd). In deze test worden de kwaliteiten van de kandidaten getest met behulp van een ‘postbak’ met opdrachten, variërend van korte memo’s en telefoonrekeningen tot vertrouwelijk brieven en rapporten. De kandidaat moet nu belangrijke post eerst behandelen en minder belangrijke later. Zo wordt getest of de kandidaat snel en adequaat hoofdzaken van bijzaken kan onderscheiden en werkzaamheden kan ordenen.
  • Het rollenspel. In een rollenspel kan er een situatie worden gesimuleerd waar de kandidaat in de toekomst mee te maken zou krijgen. Een rollenspel kan zo een goede indicatie zijn van toekomstig gedrag, zegt de theorie. Rollenspellen kunnen worden gebruikt om verschillende kwaliteiten (gedrag) van een kandidaat te testen zoals communicatieve vaardigheden, onderhandelingstechnieken, probleemoplossend vermogen.
  • Fact-finding. Hierbij wordt vooral gelet op de manier waarop de kandidaat informatie probeert in te winnen en daarover feedback geeft, bijvoorbeeld aan een (denkbeeldige) hoger geplaatste.

De ‘ouderwetse’ psychologische test, bestaand uit vragenlijstjes en intelligentietests, is een beetje uit de mode. Onderdelen hiervan kunnen echter wel aan een assessment worden toegevoegd om zo een completer beeld van de kandidaat te krijgen.


Tips voor je loopbaan

  • Vragen over solliciteren, werk en loopbaan? Lees een boek. Ook boeken voor coaches.
  • Voorbeeld nodig van een sollicitatiebrief? Download hier een voorbeeld in Word dat je gemakkelijk zelf kunt invullen met jouw gegevens. Slechts €3,95!

Beroeps- en studiekeuzetests

Voor het kiezen van een beroep of opleiding worden ook vaak psychologische tests ingezet. Hierbij wordt dan vaak gekeken naar intelligentie en vaardigheden, in combinatie met belangstelling. Het zijn meestal jongeren die hieraan deelnemen, maar een beroeps- of studiekeuzetest kan ook onderdeel zijn van een loopbaanadvies-, re-integratie- of outplacementtraject.

Gratis tests op internet

Op het internet zijn verschillende websites te vinden waar je gratis tests kunt doen. Dit zijn meestal korte tests waarvan de meetuitkomsten slechts een indicatie geven. Goede tests zijn uitgebreider en wat nog belangrijker is: worden besproken met de kandidaat door een psycholoog die de uitslag goed kan interpreteren. Gratis of goedkope op internet zijn leuk, soms handig maar kunnen nooit de kwaliteit bieden van een professionele test uitgevoerd door een getrainde testpsycholoog.


Bestel nu:

Spring eruit met je sollicitatiebriefSpring eruit met je sollicitatiebrief

Erik den Draak

Een sollicitatiebrief is een van de belangrijkste schakels op weg naar een nieuwe baan. Veel mensen hebben vragen over hun sollicitatiebrief. Hoe lang moet de brief zijn? Wat zet je in de brief en wat in je cv? Wat is er veranderd nu brieven meestal digitaal verstuurd worden? In “Spring eruit met je sollicitatiebrief” lees je alles over sollicitatiebrieven en leer je hoe je jouw sollicitatiebrief eruit laat springen, zodat je meer kans maakt op een uitnodiging voor een gesprek!


Lees meer over loopbaan:

×