Overwerk is de tijd die je meer besteedt aan je werk dan de overeengekomen uren. Soms staat in de CAO dat je deze extra uren ook betaald krijgt, maar dat gebeurt niet altijd. Met name productiepersoneel en anderen wiens productiviteit gemakkelijk in uren is uit te drukken krijgen nog wel betaald voor het extra werk dat ze doen. Maar voor veel mensen in hogere functies ligt dat anders.

  • Klik hier voor boeken over werkdruk en burn-out

Omgevingsdruk

Of je het nu betaald krijgt of niet, je mag zelf bepalen of je overwerkt, tenzij je anders hebt afgesproken met je werkgever. Toch kan de druk van je baas of collega’s om overwerk te doen hoog zijn. Dan doet de vraag of je er wel zin in hebt niet zoveel toe.

Gratis werken voor de baas

Bij mensen in management- en consultancyfuncties leidt die druk vaak tot ‘gratis werken voor de baas’. Zij worden immers niet afgerekend op het aantal uren dat ze aanwezig zijn, maar op het halen van hun ’targets’. En om hun ’targets’ te halen of te bewaken zullen zij zelden minder dan de afgesproken tijd werken, al was het maar om de indruk te vermijden dat de ’targets’ te laag zijn.
Vaak werken consultants vele uren meer dan afgesproken of dat ze betaald krijgen. Toch kun je niet zeggen dat dit ‘gratis werken’ niets oplevert. De erkenning door collega’s, promotiekansen en het zeker stellen van een bonus zijn voordelen die hiermee binnengesleept worden. Op een bepaald niveau is het vooral een kwestie van tonen dat je ‘hart voor de zaak’ hebt en de beloning daarvan komt niet (alleen) aan het einde van de maand, maar op een later moment.


Tips voor je loopbaan

  • Vragen over solliciteren, werk en loopbaan? Lees een boek. Ook boeken voor coaches.
  • Voorbeeld nodig van een sollicitatiebrief? Download hier een voorbeeld in Word dat je gemakkelijk zelf kunt invullen met jouw gegevens. Slechts €3,95!

Bewaak je grenzen

Daarom kun je niet zeggen dat overwerk goed of slecht is, je mag het zelf weten. Natuurlijk zijn er wel dingen waar je op moet letten. De tijd die je werkt kun je niet met vrienden naar de kroeg, tennissen of aan je gezin besteden. Vrijwilligerswerk, politieke activiteiten of zorg voor mensen in je omgeving wordt lastiger als je lange dagen maakt. Maar voor mensen die hun uren betaald krijgen kan overwerk een aardig extra inkomen opleveren. En wil je ooit nog een keer je baas opvolgen, dan vergroot je je kansen door je inzet te tonen. Let wel op dat de psychische en fysieke werkdruk niet te hoog wordt. Door overwerk heb je ook minder tijd om te ontspannen. Te veel werken kan leiden tot allerlei klachten en op termijn zelfs bijdragen aan een burn-out. Een verstandige overwerker laat zich niet gek maken.


Bestel nu:

Spring eruit met je sollicitatiebriefSpring eruit met je sollicitatiebrief

Erik den Draak

Een sollicitatiebrief is een van de belangrijkste schakels op weg naar een nieuwe baan. Veel mensen hebben vragen over hun sollicitatiebrief. Hoe lang moet de brief zijn? Wat zet je in de brief en wat in je cv? Wat is er veranderd nu brieven meestal digitaal verstuurd worden? In “Spring eruit met je sollicitatiebrief” lees je alles over sollicitatiebrieven en leer je hoe je jouw sollicitatiebrief eruit laat springen, zodat je meer kans maakt op een uitnodiging voor een gesprek!


Lees meer over werk:

×