Loopbaanbegeleiding met een loopbaanadviseur is een intensief traject. Misschien wil je eerst liever zelf met je loopbaanvragen aan de slag. Er is veel dat je zelf kunt doen om antwoord te krijgen op vragen als “Wie ben ik?”, “Wat kan ik?” en “Wat wil ik?”

Actief met je loopbaan bezig zijn

Het spreekt voor zichzelf dat je actief met je loopbaan bezig bent en zelf je carrière uitstippelt. Vroeger was loopbaanadvies iets voor mensen die er niet meer uitkwamen en hulp nodig hadden. Tegenwoordig is het normaal om planmatig met je loopbaan om te gaan. Daarbij is loopbaanadvies een belangrijk middel. Voor loopbaanadvies hoef je niet gelijk naar een professionele loopbaanadviseur. Er is veel dat je zelf kunt doen om antwoorden te krijgen op belangrijke loopbaanvragen. 

Stel jezelf de juiste vragen

Bij het oplossen van loopbaanvragen of het uitstippelen van je eigen loopbaan heb je allereerst een flinke dosis zelfkennis nodig. Stel jezelf de volgende vragen en bespreek die ook met mensen in je directe omgeving:

  • Wie ben je? Werk je liever met je handen of met je hoofd? Geef je liever leiding of ben je meer volgend? Ben je een perfectionist of iemand van de grote lijnen? Introvert of extravert? Mensgericht of taakgericht?
  • Wat kan je? Wat zijn je sterke en zwakke punten? Welke dingen deed je tot nu toe? Wat ging goed, wat ging minder? Welke dingen vond je leuk en wat deed je met tegenzin?
  • Wat wil je? Welk werk zou je graag gaan doen? Wat mis je in je huidige baan? Bij wat voor soort organisatie zou je willen werken? Waarom? Wat verwacht je daarvan? Wat verwacht je van je collega’s en waar zou je zulke mensen kunnen aantreffen?

Zet je gedachten op papier

Heb je er wel eens over gedacht om je eigen leven op te schrijven? Probeer het eens. Gebruik minimaal tien en maximaal dertig bladzijden en beschrijf eens hoe je dingen deed, waarom je dingen deed en hoe het een leidde tot het ander. Schrijf vervolgens ook een hoofdstuk over de toekomst, waarin je antwoorden geeft op vragen als “Wat wil ik bereiken?” en “Hoe zou ik dat kunnen realiseren?” Door alles op te schrijven dwing je jezelf dieper over dingen na te denken. Bovendien zie je veel beter of de toekomst die je voor ogen hebt in een logisch verlengde ligt van het verleden. Wat wil je veranderen, de toekomst of jezelf?


Tips voor je loopbaan

  • Vragen over solliciteren, werk en loopbaan? Lees een boek. Ook boeken voor coaches.
  • Voorbeeld nodig van een sollicitatiebrief? Download hier een voorbeeld in Word dat je gemakkelijk zelf kunt invullen met jouw gegevens. Slechts €3,95!

Doe een psychologische zelftest

Bij loopbaanadviestrajecten worden ook vaak psychologische tests ingezet. Denk daarbij aan motivatietests, beroepskeuzetests, vaardighedentests enz. Het internet biedt je tal van mogelijkheden om zo’n psychologische test zelf te doen. Gewoon vanachter je bureau. Korte testjes zijn gratis maar bieden niet zoveel informatie. Voor maximaal een paar tientjes kun je betere tests bestellen. Google het zoekwoord dat op jou van toepassing is, bijvoorbeeld “managementtest”, kies een betrouwbare site, betaal niet te veel en betrek de uitkomsten bij je eigen loopbaantraject.

Lees een boek

Boeken zijn waardevolle bronnen van informatie. Op de boekenpagina van deze site vind je een overzicht van een aantal goede boeken over solliciteren, werk en loopbaan, onder andere in de rubriek “Leven en loopbaan”. Haal ze bij de bibliotheek, boekwinkel of bestel ze online. Na lezing van een paar boeken ben je gegarandeerd een stuk wijzer. Digitale boeken zijn in opmars. Voor een paar euro koop je tegenwoordig online een digitaal boek (e-book), bijvoorbeeld op deze site.

Kom je er zelf niet uit?

Vraag dan advies aan een van onze gekwalificeerde loopbaanadviseurs. Met een serie gesprekken of coaching bij je loopbaanvragen kom je vaak verrassend snel verder. Loopbaanadvies is een investering waar je de rest van je leven plezier van hebt.


Bestel nu:

Spring eruit met je sollicitatiebriefSpring eruit met je sollicitatiebrief

Erik den Draak

Een sollicitatiebrief is een van de belangrijkste schakels op weg naar een nieuwe baan. Veel mensen hebben vragen over hun sollicitatiebrief. Hoe lang moet de brief zijn? Wat zet je in de brief en wat in je cv? Wat is er veranderd nu brieven meestal digitaal verstuurd worden? In “Spring eruit met je sollicitatiebrief” lees je alles over sollicitatiebrieven en leer je hoe je jouw sollicitatiebrief eruit laat springen, zodat je meer kans maakt op een uitnodiging voor een gesprek!


Lees meer over loopbaan:

×