Als je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek zul je je op verschillende manieren voorbereiden. De verzorging van je uiterlijk is één van de aandachtspunten. Bij een goede indruk hoort dat je er onberispelijk uitziet. Niet overdone, maar wel goed verzorgd. Je kleding is daar een belangrijk onderdeel van.

  • Klik hier voor boeken over solliciteren

Goed gekleed naar je sollicitatiegesprek

Een eerste indruk kun je maar één keer maken en dat doe je al voordat er een woord gewisseld is. Als je wacht voor je sollicitatiegesprek zal je kleding het eerste zijn dat je gesprekspartner ziet als je wordt opgehaald. De eerste vraag (‘Past deze sollicitant bij onze organisatie?’) wordt deels al door je kledingkeuze beantwoord. Goed gekleed naar een sollicitatiegesprek gaan is belangrijk om een werkgever een goede indruk te geven, maar het is ook belangrijk voor jezelf. Als je goed gekleed bent, zul je je zekerder voelen. Dat straal je ook uit en daarmee verhoog je direct je kansen.

Denk aan het volgende bij het kiezen van kleding:

  • Kies kleding die past bij jou, het bedrijf waar je solliciteert en de functie. Dat betekent dat je nauwkeurig moet kiezen wat je wilt uitstralen in het gesprek. Wil je vooral zakelijk overkomen of meer ‘casual’?
  • Net als met je sollicitatiebrief en cv is het meestal het beste om niet te uitbundig te doen. Al te kleurrijk kan riskant zijn; je voelt je vast niet gemakkelijk als je met je paarse jurk in een rode stoel plaats mag nemen.
  • Draag kleren van jezelf of koop iets nieuws. Heb je geen geld? Kijk dan even hier onder naar het stukje over Dress for Success. Leen liever niet iets van een ander dat hem of haar toevallig heel goed staat; dat kan bij jou weer heel anders uitvallen.
  • Denk ook aan accessoires en je lichaamsverzorging. Wees terughoudend met sieraden en luchtjes.
  • Vraag advies! Wees kritisch met advies in een (gewone) winkel, want sommige verkopers laten (helaas) hun eigen belang nogal meewegen. Raadpleeg liefst iemand in je eigen omgeving die er kijk op heeft.

Tips voor je loopbaan

  • Vragen over solliciteren, werk en loopbaan? Lees een boek. Ook boeken voor coaches.
  • Voorbeeld nodig van een sollicitatiebrief? Download hier een voorbeeld in Word dat je gemakkelijk zelf kunt invullen met jouw gegevens. Slechts €3,95!

Gratis sollicitatiekleding?

Voor mensen met een uitkering of minimuminkomen is het vaak lastig om goed gekleed op een sollicitatiegesprek te verschijnen. Kleding is duur en heeft vaak niet de hoogste prioriteit, vooral representatieve kleding niet. Dat is lastig als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.

Voor deze mensen is er Dress for Success. Dress for Success is een vrijwilligersorganisatie voor mensen met een minimuminkomen die onvoldoende financiële middelen hebben om zich passend te kleden voor een sollicitatie- of acquisitiegesprek. Dress for Success heeft winkels in het hele land, waar mensen met een uitkering of een minimuminkomen gratis representatieve kleding uit kunnen zoeken.

Goed gekleed voor succes bij sollicitatie

Wil je weten hoe het eraan toe gaat bij Dress for Success in Leiden? Kijk dan hier naar het filmpje.


Bestel nu:

Spring eruit met je sollicitatiebriefSpring eruit met je sollicitatiebrief

Erik den Draak

Een sollicitatiebrief is een van de belangrijkste schakels op weg naar een nieuwe baan. Veel mensen hebben vragen over hun sollicitatiebrief. Hoe lang moet de brief zijn? Wat zet je in de brief en wat in je cv? Wat is er veranderd nu brieven meestal digitaal verstuurd worden? In “Spring eruit met je sollicitatiebrief” lees je alles over sollicitatiebrieven en leer je hoe je jouw sollicitatiebrief eruit laat springen, zodat je meer kans maakt op een uitnodiging voor een gesprek!


Lees meer over solliciteren:

×