Sollicitanten die er niet om vragen, worden overgeslagen. Een nieuwe baan is een uitstekend moment om een (flinke) salarisverhoging te realiseren. Blijf beleefd en hou het zakelijk. Maar wees duidelijk en denk niet dat je wel krijgt wat je wilt zonder erom te vragen. De kans op een mooie start in een nieuwe baan met een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden neemt toe als je er netjes om vraagt.

  • Klik hier voor boeken over solliciteren

Tips voor salarisonderhandelingen

Uit onderzoek is gebleken dat van alle sollicitanten die niet direct genoegen namen met het aangeboden arbeidsvoorwaardenpakket (bijna de helft van de ondervraagden) liefst 70 procent er een hoger bod uit sleepte. Doe je voordeel met onderstaande tips en neem niet direct genoegen met wat je wordt aangeboden.

Let op! De economische situatie in Nederland verandert snel. De arbeidsmarkt is behoorlijk competitief. Niet alle tips zijn voor iedereen in elke situatie even verstandig. De afweging is aan jou!
  • Zeg nooit hoeveel je nu verdient, maar zeg wat je wilt verdienen. Overleg ook nooit je huidige salarisstrook. Wanneer daarom gevraagd wordt kun je beter zeggen dat dat niet relevant is.
  • Soms zal een werkgever zeggen dat het bedrag dat je wilt verdienen niet past in de salarisstructuur die bij dat bedrijf geldt. Vaak is dat niet waar. Of misschien wel waar, maar niet noodzakelijk een belemmering. Door het ophogen van het niveau van de functie (bijvoorbeeld door de toevoeging “senior”), gaan nieuwe mogelijkheden open.
  • Blijft een werkgever volharden dat het bedrag wat je noemt niet in de voor die functie geldende salarisschaal past? Vraag dan om die salarisschaal en de volgende schaal. Ga met je salariseis op het hoogste bedrag zitten van de volgende schaal.
  • Wanneer een werkgever je eenmaal een aanbieding doet, zijn de andere kandidaten vaak al afgevallen. Een “nee” op je salariswens kan bluf zijn. Heb je aanwijzingen dat je de enig overgebleven kandidaat bent of met kop en schouders boven de rest uitsteekt? Bluf dan terug en zeg dat je de baan niet meer hoeft, tenzij men je salariswens honoreert. In veel gevallen word je opnieuw benaderd.
  • Blijft het bij een “nee” van de andere partij? Dan kun je altijd opnieuw bellen om te zeggen dat je je salariswens verlaagt. Ga wel tactisch te werk en verpest je naam niet nog voordat je in dienst treedt door àl te hard te onderhandelen.

Tips voor je loopbaan

  • Vragen over solliciteren, werk en loopbaan? Lees een boek. Ook boeken voor coaches.
  • Voorbeeld nodig van een sollicitatiebrief? Download hier een voorbeeld in Word dat je gemakkelijk zelf kunt invullen met jouw gegevens. Slechts €3,95!

  • Zeg eventuele andere aanbiedingen nooit af totdat je bij de werkgever van je voorkeur ook het salaris krijgt dat je wilt.
  • Realiseer je dat een nieuwe sollicitatieronde een werkgever handen vol tijd en geld kost. Laat je niet te snel afbluffen.
  • Kun je echt niet meer geld krijgen, maar wil je de baan per se? Vraag dan om andere emolumenten, zoals een auto van de zaak, premievrij pensioen, volledige vergoeding voor je ziektekostenverzekering etcetera.
  • Heb je een contract gekregen met een bepaald salaris? Laat het een paar dagen liggen en stuur het dan terug met een vriendelijk verzoek om een hoger bedrag. Zeg je oude baan nog niet op. Tijd speelt dan in je voordeel.
  • Heb je de baan met een bepaald salaris geaccepteerd? Informeer dan bij je collega’s naar wat zij verdienen. Verdient iemand met dezelfde baan meer dan jij? Vraag dan om hetzelfde te mogen verdienen. Je kunt ook checken wat een gangbaar salaris is voor jouw functie en branche op Loonwijzer.nl.

Bestel nu:

Spring eruit met je sollicitatiebriefSpring eruit met je sollicitatiebrief

Erik den Draak

Een sollicitatiebrief is een van de belangrijkste schakels op weg naar een nieuwe baan. Veel mensen hebben vragen over hun sollicitatiebrief. Hoe lang moet de brief zijn? Wat zet je in de brief en wat in je cv? Wat is er veranderd nu brieven meestal digitaal verstuurd worden? In “Spring eruit met je sollicitatiebrief” lees je alles over sollicitatiebrieven en leer je hoe je jouw sollicitatiebrief eruit laat springen, zodat je meer kans maakt op een uitnodiging voor een gesprek!


Lees meer over solliciteren:

×