Het gebeurt veel mensen: op een dag merk je dat je werkgever niet langer verder wil met jou. Wie dan niet zelf opstapt wordt geconfronteerd met een vervelend fenomeen: onvrijwillig ontslag. Niet de leukste gebeurtenis in je leven en loopbaan, maar als je er goed mee omgaat, hoef je er niet per se veel slechter van te worden.

Kansen en bedreigingen

Veel dingen kunnen aanleiding zijn voor ontslag. In onze snel veranderende economie komen en verdwijnen organisaties snel. En binnen organisaties zijn functies voortdurend aan verandering overhevig. Soms maken mensen ruzie en ontstaat er een arbeidsconflict. Probeer in alle omstandigheden de situatie goed in kaart te brengen. Welke functies gaan er verdwijnen? Is er bij een (dreigend) conflict nog gelegenheid voor mediation? Is er nog een mogelijkheid om met verandering van werk binnen de organisatie iets te doen?

Een rechtsbijstandsverzekering is aan te raden voor elke werknemer. Ook al denk je dat niets je bedreigt, na bijvoorbeeld de benoeming van een nieuwe manager of een plotselinge bedrijfsovername kan alles anders zijn. Verzekeringen dekken alleen bijstand in onvoorzienbare gevallen, dus als er al een arbeidsconflict is kun je niet alsnog een verzekering sluiten. Een andere mogelijkheid is het lidmaatschap van een vakbond. Vakbonden geven hun leden vaak kosteloos juridisch advies, ook in individuele gevallen.

Tijdelijk contract

Veel mensen werken tegenwoordig op basis van een tijdelijk contract. Je rechtspositie, zoals dat heet, is dan heel anders. Aan het einde van je contract kun je vaak probleemloos ‘ontslagen’ worden, ook al heet dat dan officieel geen ontslag. Je contract loop gewoon af, maar het niet verlengen van een contract voelt vaak wel als ontslag.

Echter, als er sprake is van een tijdelijk contract van bepaalde duur, dan kun je tussentijds weer niet ontslagen worden. Dat kan pas aan het einde van het contract. Wil je werkgever toch gedurende een tijdelijke arbeidsovereenkomst van bepaalde duur tussentijds van je af, neem dan contact op met een juridisch adviseur.


Tips voor je loopbaan

  • Vragen over solliciteren, werk en loopbaan? Lees een boek. Ook boeken voor coaches.
  • Voorbeeld nodig van een sollicitatiebrief? Download hier een voorbeeld in Word dat je gemakkelijk zelf kunt invullen met jouw gegevens. Slechts €3,95!

Adviezen om je positie zo sterk mogelijk te maken

Om je kansen optimaal te houden wanneer je werkgever onomwonden aangeeft je te willen ontslaan, zijn er een paar regels waar je je te allen tijde aan moet houden. Onthoud in ieder geval het volgende:

  • Ga niet akkoord met ontslag
  • Teken nergens voor
  • Houd voorstellen van je werkgever in beraad
  • Zeg dat je beschikbaar blijft voor het verrichten van je werk
  • Vraag om een schriftelijke bevestiging van alles wat je is medegedeeld

En verder?

Als je mondeling, schriftelijk of telefonisch te horen hebt gekregen dat je bent ontslagen, neem dan zo snel mogelijk contact op met een juridisch adviseur. Dat kan iemand zijn van de vakbond, de rechtsbijstandsverzekering of een advocaat. Vaak zie je dat mensen zich na een ontslagaanzegging ziek melden, maar vaak is het beter om juist op het werk te blijven tot het ontslag definitief is. Niet alleen blijf je zo veel beter op de hoogte van wat er speelt, ook voorkomt je dat je “ziekte” een slepend karakter krijgt en re-integratie op de arbeidsmarkt daardoor bemoeilijkt wordt. In tegenstelling tot wat wel wordt gedacht biedt ziekte in deze situatie geen bescherming tegen ontslag.

Tegenwoordig heb je in veel gevallen recht op een transitievergoeding, waarmee je bijvoorbeeld outplacement kunt betalen. Zeker met hulp van outplacement vind je vaak snel een nieuwe baan.


Bestel nu:

Spring eruit met je sollicitatiebriefSpring eruit met je sollicitatiebrief

Erik den Draak

Een sollicitatiebrief is een van de belangrijkste schakels op weg naar een nieuwe baan. Veel mensen hebben vragen over hun sollicitatiebrief. Hoe lang moet de brief zijn? Wat zet je in de brief en wat in je cv? Wat is er veranderd nu brieven meestal digitaal verstuurd worden? In “Spring eruit met je sollicitatiebrief” lees je alles over sollicitatiebrieven en leer je hoe je jouw sollicitatiebrief eruit laat springen, zodat je meer kans maakt op een uitnodiging voor een gesprek!


Lees meer over werk

×