Solliciteren brengt onzekerheid met zich mee. Steeds voel je de druk om een baan te vinden. Iedereen kent wel verhalen van mensen die veel brieven sturen maar weinig worden uitgenodigd. Of zelfs geen reactie krijgen. Bij het solliciteren is de sollicitant de afhankelijke partij. Hoe kun je meer controle krijgen over het sollicitatieproces?

  • Klik hier voor boeken over solliciteren

Solliciteren lukt beter als je je goed voorbereid hebt

Een (nieuwe) baan vinden begint met goed zoeken. De meeste kans op een baan heb je als je zoekt naar functies waar je geschikt voor bent en die je ècht leuk lijken. Heb je eenmaal een passende vacature gevonden, dan wil je je kansen zo groot mogelijk maken. De informatie en voorbeelden in dit hoofdstuk helpen je om meer vat te krijgen op het sollicitatieproces.

Sollicitatiebrief Waarom is een goede sollicitatiebrief belangrijk? En hoe maak je zo’n goede brief? Lees tips en adviezen voor het maken van een goede sollicitatiebrief.
Voorbeeld sollicitatiebrief Goed voorbeeld doet goed volgen. Het doel is dat je sollicitatiebrief gelezen wordt en leidt tot een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Je kunt dit voorbeeld van een sollicitatiebrief zelf aanpassen en gebruiken voor vrijwel iedere vacature.
Voorbeeld open sollicitatiebrief Niet alle organisaties werken met  open sollicitaties, maar andere zijn er heel blij mee. Bel vooraf met de organisatie waar je belangstelling voor hebt en vraag of ze een open sollicitatie op prijs stellen. Gebruik dit voorbeeld voor je eigen open sollicitatiebrief.
Curriculum vitae Het belangrijkste document van je sollicitatie is je cv. De beschrijving van je leven en loopbaan moet er netjes uitzien en makkelijk leesbaar zijn. Hier lees je hoe je een goed en overzichtelijk cv maakt.
Voorbeeld curriculum vitae Welke volgorde kun je het beste hanteren in je cv? Hoe maak je een overzichtelijke indeling? Bekijk hier een voorbeeld van een curriculum vitae, vul het in met je eigen gegevens en voilà!

Tips voor je loopbaan

  • Vragen over solliciteren, werk en loopbaan? Lees een boek. Ook boeken voor coaches.
  • Voorbeeld nodig van een sollicitatiebrief? Download hier een voorbeeld in Word dat je gemakkelijk zelf kunt invullen met jouw gegevens. Slechts €3,95!

Netwerken voor een baan Wist je dat 70% van de vacatures nooit gepubliceerd wordt? En dat je minstens 100 mensen kent die allemaal ook weer minimaal 100 mensen kennen? Persoonlijke contacten (‘netwerken’) kunnen heel belangrijk zijn bij het vinden van een baan. Hier lees je een paar belangrijke tips.
Sollicitatietips Klaag tijdens een sollicitatiegesprek nooit over je vorige (of huidige) werkgever en stel zaken ook niet anders voor dan ze zijn. Deze en andere tips lees je hier.
Sollicitatiegesprek Veel mensen zijn gespannen voor een sollicitatiegesprek. Hier vind je een aantal veelgestelde sollicitatievragen waarmee je je kunt voorbereiden.
Sollicitatiekleding Waar moet je aan denken bij het uitkiezen van sollicitatiekleding? En als je geen geld hebt voor een passende sollicitatieoutfit, hoe kun je dan toch goed gekleed op het sollicitatiegesprek verschijnen?
Tips voor een hoger salaris Ben je aangenomen, doe dan je voordeel met deze tips voor je salarisonderhandelingen.

Bestel nu:

Spring eruit met je sollicitatiebriefSpring eruit met je sollicitatiebrief

Erik den Draak

Een sollicitatiebrief is een van de belangrijkste schakels op weg naar een nieuwe baan. Veel mensen hebben vragen over hun sollicitatiebrief. Hoe lang moet de brief zijn? Wat zet je in de brief en wat in je cv? Wat is er veranderd nu brieven meestal digitaal verstuurd worden? In “Spring eruit met je sollicitatiebrief” lees je alles over sollicitatiebrieven en leer je hoe je jouw sollicitatiebrief eruit laat springen, zodat je meer kans maakt op een uitnodiging voor een gesprek!


Kijk ook naar:

×