Loopbaanbegeleiding of loopbaancoaching betekent dat je je afvraagt wie je bent, wat je wilt en waarom je dat wilt. En wat eventueel andere mogelijkheden zijn. Bij loopbaanbegeleiding raadpleeg je een deskundige adviseur, die je helpt antwoorden te vinden op brandende (loopbaan-) vragen.

Wat houdt loopbaanbegeleiding in?

Bijna iedereen loopt ergens in z’n loopbaan tegen problemen op. Soms gaan die snel weer over, maar soms zijn de werkproblemen hardnekkig. Voordat je contact zoekt met een professionele loopbaanbegeleider is het goed om met mensen in je omgeving te praten over wat er precies niet goed gaat in je werk. Op de pagina “Zelf met je loopbaanvragen aan de slag” lees je wat je zonder een deskundige adviseur te raadplegen al kunt doen met je loopbaanvragen.

De meest intensieve vorm van loopbaanbegeleiding is een persoonlijk traject met een deskundige adviseur. Zij noemen zich loopbaanadviseur, loopbaanbegeleider, loopbaancoach, outplacementconsulent of re-integratiecoach. In alle gevallen gaat het om ervaren mensen die gewend zijn met lastige vragen op het gebied van werk en loopbaan om te gaan. In een persoonlijk loopbaanbegeleidingstraject krijg je vragen en opdrachten en kom je wekelijks of tweewekelijks bij de adviseur langs voor een coachingsgesprek.

Persoonlijke loopbaanbegeleiding is vrij intensief en kan raken aan persoonlijke zaken. Bovendien zijn er kosten aan verbonden. Daar staat tegenover dat deze vorm van advisering een hoog rendement heeft. Immers, van een goed loopbaanadviestraject heb je de rest van je leven plezier!

Voor wie is loopbaanbegeleiding bedoeld?

Iedereen, man of vrouw, jong of oud, die werkt of werken wil kan baat hebben bij loopbaanbegeleiding. De meeste mensen die loopbaanbegeleiding zoeken zijn in het “tweede kwartaal” van hun loopbaan (zo tussen de 30 en de 45 jaar) en hebben een druk sociaal leven. Ook mensen die onder of boven deze leeftijdscategorie zitten maken gebruik van loopbaanbegeleiding. Mannen doorgaans evenveel als vrouwen, al verschilt dat soms per adviseur.

Hoe vind je een goede loopbaanadviseur?

De adviseurs van Loopbaanadvies.net worden allemaal gescreend vóór vermelding. Ze hebben een gerichte vooropleiding, meerjarige ervaring en zijn lid van een beroepsvereniging. In veel regio’s van Nederland is een adviseur gevestigd. Wil je meer weten over het zoeken en vinden van een goede loopbaanadviseur en waar je op moet letten? Download dan gratis het e-book “Een goede loopbaanadviseur? Zó gevonden!”. Andere websites waar je overzichten vindt van loopbaanadviseurs en loopbaanadviesbureaus zijn:


Tips voor je loopbaan

  • Vragen over solliciteren, werk en loopbaan? Lees een boek. Ook boeken voor coaches.
  • Voorbeeld nodig van een sollicitatiebrief? Download hier een voorbeeld in Word dat je gemakkelijk zelf kunt invullen met jouw gegevens. Slechts €3,95!

Wat is e-coaching?

E-coaching betekent dat je begeleid wordt via de -mail of de chat. Dat kan heel handig zijn voor mensen die ver van de loopbaanadviseur af wonen. E-coaching kan ook een onderdeel zijn van een ‘regulier’ loopbaanadviestraject. E-coaching betekent wel dat de adviseur in staat moet zijn een kandidaat -ook op afstand- goed te doorgronden om hem of haar te kunnen helpen. Daarom moet er ook voor e-coaching eerst een persoonlijk kennismakingsgesprek plaatsvinden. Zonder deze persoonlijke component is er een flinke kans dat e-coaching minder resultaat oplevert dan gewenst of verwacht.

Wat kost loopbaanbegeleiding?

Persoonlijke loopbaanbegeleiding is niet goedkoop. Immers, je raadpleegt een hoog opgeleide en ervaren deskundige en die rekenen doorgaans een behoorlijk uurtarief. Daarnaast maken ze gebruik van tests en hulpmiddelen en zijn ze vaak representatief gehuisvest. Uurtarieven van loopbaanadviseurs liggen op €60 en hoger. Een goede, ervaren loopbaanadviseur rekent zelden minder dan €100 per uur.

Meestal zal je de loopbaanadviseur niet per uur betalen maar voor een heel traject. Afhankelijk van de duur en intensiteit van het traject kom je dan op prijzen vanaf circa €1000. Een volledig outplacementtraject kost minimaal €5000, waarbij €10.000 eerder regel dan uitzondering is.

Tegenover de relatief hoge kosten staat een aantal andere zaken. Zo dragen veel werkgevers bij aan de kosten van loopbaanadvies als zij het gevoel hebben dat dit hun werknemer helpt. Ook zijn er loopbaanadviseurs die speciale tarieven hanteren voor particulieren. Maar ook als je geen gebruik kunt maken van een behulpzame werkgever of gereduceerde tarieven geldt nog altijd dat je met loopbaanadvies een investering doet die zichzelf niet alleen in geld (sneller een nieuwe baan, hoger salaris) maar vaak ook in werkplezier dubbel en dwars terugverdient.


Bestel nu:

Spring eruit met je sollicitatiebriefSpring eruit met je sollicitatiebrief

Erik den Draak

Een sollicitatiebrief is een van de belangrijkste schakels op weg naar een nieuwe baan. Veel mensen hebben vragen over hun sollicitatiebrief. Hoe lang moet de brief zijn? Wat zet je in de brief en wat in je cv? Wat is er veranderd nu brieven meestal digitaal verstuurd worden? In “Spring eruit met je sollicitatiebrief” lees je alles over sollicitatiebrieven en leer je hoe je jouw sollicitatiebrief eruit laat springen, zodat je meer kans maakt op een uitnodiging voor een gesprek!


Lees meer over loopbaan:

×