De concurrentie op de arbeidsmarkt is groot, dus is het zaak om als sollicitant goed voor de dag te komen. Een sollicitatiebrief is vaak een eerste kennismaking met je werkgever; je geeft er je “visitekaartje” (lees: cv) mee af. Je moet dus opvallen door een perfecte sollicitatiebrief.

Dit delen

Waarom is een goede sollicitatiebrief belangrijk?

In je sollicitatiebrief (variant: motivatiebrief) stel je jezelf voor aan een werkgever die een vacature heeft. Je vertelt kort iets over je achtergrond en waarom je belangstelling hebt voor de functie. Je sluit af met een verzoek om nader kennis te maken in een sollicitatiegesprek. Een goede sollicitatiebrief helpt om je te onderscheiden van andere sollicitanten, maar zal je geen baan bezorgen. Sollicitanten overschatten het belang van de sollicitatiebrief in het hele sollicitatieproces nog wel eens. Selecteurs zullen vooral naar de inhoud van je cv kijken om te bepalen of je een geschikte kandidaat voor de functie bent. Wie z’n cv echter aanbiedt met een afgeraffelde sollicitatiebrief geeft daarmee aan niet zo gemotiveerd te zijn. Zo bezien kan een sollicitatiebrief dus wel degelijk van doorslaggevende betekenis zijn.

Waar voldoet een goede sollicitatiebrief aan?

 • Gebruik goed, niet-gelinieerd schrijfpapier en beschrijf het aan één kant. Schrijf het papier niet helemaal vol en let op dat je een nette linker- en rechterkantlijn hebt. Laat na elke alinea een witregel open. Een brief die verzorgd oogt, nodigt uit tot lezen.
 • Gebruik altijd een tekstverwerker voor je brief en kies een passend lettertype; handgeschreven sollicitatiebrieven zijn geen aanbeveling. Vermijd het maken van taal- en tikfouten door het gebruik van de spellingscontrole èn je grammaticakennis. Laat je brief altijd door iemand nalezen en op fouten controleren.
 • De brief mag niet te lang zijn, één velletje is voldoende.
 • De brief bestaat idealiter uit drie of vier, bij voorkeur korte, alinea’s waarin je achtereenvolgens beschrijft:
 1. de opening en je blijk van belangstelling
 2. een korte samenvatting van je belangrijkste kwaliteiten
 3. waarom je denkt dat de baan voor jou interessant is en wat je denkt te kunnen toevoegen aan de baan/organisatie
 4. afsluiting en een verzoek om op gesprek te mogen komen

Tips voor je loopbaan:


Tips voor je sollicitatiebrief

 • Verplaats jezelf in de lezer en vraag je af wat hij of zij interessant vindt. Iedere sollicitant presenteert zichzelf als de perfecte kandidaat, dus waar onderscheid jij je in? (Tip: toon een beetje bescheidenheid, selecteurs stellen dat op prijs).
 • Schrijf nette, niet al te lange zinnen. Wees beleefd, doch ontspannen in je schrijfstijl. Probeer aan te sluiten bij de huidige spreektaal, maar vermijd het gebruik van clichés. Een woord als “uitdaging” gebruikt iedereen en is daarom inhoudsloos. Begin- en eindzinnen staan vaak bol van de clichés. Probeer eens wat anders, zonder raar te doen of leuk te willen zijn.
 • Houd het doel van je brief voor ogen: een sollicitatiebrief is een zakelijke brief en geen persoonlijke. Spreek de lezer in je brief altijd aan met “u”, zelfs als je hem of haar kent. Ontspannen is iets anders dan geestig; grapjes komen op papier zelden goed over. Wees consequent in je stijlgebruik.
 • Vraag in je afsluitende paragraaf om een gesprek en niet om de baan. Dat is belangrijk omdat je pas tijdens en na het sollicitatiegesprek goed kunt beoordelen of er een klik tussen jou en de werkgever is.

Uiteraard gelden deze tips zowel voor papieren brieven als voor reacties per e-mail. Reacties die per e-mail binnenkomen worden vaak uitgeprint en samen met brieven op één stapel gelegd.

Voorbeeld (gratis downloaden)

Met bovenstaande tips kun je een goede sollicitatiebrief te schrijven. Kijk naar een voorbeeld van een sollicitatiebrief of een voorbeeld van een open sollicitatiebrief. Wil je het jezelf makkelijk maken? Download deze voorbeeldbrieven in Word en vul ze aan met je eigen gegevens. Je kunt ze hier gratis downloaden. Download ook de gratis brochures “Zó schrijf je een sollicitatiebrief” en “Achter de schermen van Personeelszaken”. Na lezing van deze pagina weet je veel over de sollicitatiebrief. Maar eigenlijk is een goed cv nòg belangrijker. Besteed daar voldoende aandacht aan als je je sollicitatie compleet en succesvol wilt maken.


Bestel nu:

Spring eruit met je sollicitatiebriefSpring eruit met je sollicitatiebrief

Erik den Draak

Een sollicitatiebrief is een van de belangrijkste schakels op weg naar een nieuwe baan. Veel mensen hebben vragen over hun sollicitatiebrief. Hoe lang moet de brief zijn? Wat zet je in de brief en wat in je cv? Wat is er veranderd en wat niet nu brieven meestal per e-mail of met een web-formulier verstuurd worden? In dit boek lees je alles over sollicitatiebrieven en leer je hoe je jouw sollicitatiebrief eruit laat springen.


Lees meer over solliciteren:

×