De concurrentie op de arbeidsmarkt is groot, vooral als het om aantrekkelijke functies gaat. Dus wil je als sollicitant goed voor de dag komen. Een sollicitatiebrief is vaak een eerste kennismaking met je nieuwe werkgever: je geeft er je “visitekaartje” (lees: cv) mee af. Je moet dus opvallen door een perfecte sollicitatiebrief.

 • Klik hier voor boeken over solliciteren

Waarom is een goede sollicitatiebrief belangrijk?

In je sollicitatiebrief (ook wel motivatiebrief genoemd) stel je jezelf voor aan een werkgever die een vacature heeft. Je vertelt kort iets over je achtergrond en waarom je belangstelling hebt voor de functie. Je sluit af met een verzoek om nader kennis te maken in een sollicitatiegesprek.

Een goede sollicitatiebrief helpt om je te onderscheiden van andere sollicitanten, maar zal je geen baan bezorgen. Sollicitanten overschatten het belang van de sollicitatiebrief in het hele sollicitatieproces nog wel eens. Selecteurs kijken vooral naar de inhoud van je cv om te bepalen of je een geschikte kandidaat voor de functie bent. Wie z’n cv echter aanbiedt met een slordige sollicitatiebrief, wekt daarmee geen erg gemotiveerde indruk. Zo bezien kan een sollicitatiebrief dus wel degelijk van doorslaggevende betekenis zijn.

Waar voldoet een goede sollicitatiebrief aan?

 • Gebruik goed, niet-gelinieerd schrijfpapier en beschrijf het aan één kant. Schrijf het papier niet helemaal vol en let op voldoende marge aan alle vier de zijden van het papier. Laat na elke alinea een witregel open. Een brief die verzorgd oogt, nodigt uit tot lezen.
 • Gebruik altijd een tekstverwerker voor je brief en kies een passend lettertype; een sollicitatiebrief met de hand schrijven kan echt niet meer. Vermijd het maken van taal- en tikfouten door het gebruik van de spellingscontrole èn je grammaticakennis. Laat je brief altijd door iemand nalezen.
 • De brief mag niet te lang zijn, één velletje is voldoende.
 • De brief bestaat idealiter uit drie of vier, bij voorkeur korte, alinea’s waarin je achtereenvolgens beschrijft:
 1. de opening en je blijk van belangstelling
 2. een korte samenvatting van je belangrijkste kwaliteiten
 3. waarom je denkt dat de baan voor jou interessant is en wat je denkt te kunnen toevoegen aan de baan/organisatie
 4. afsluiting en een verzoek om op gesprek te mogen komen

Tips voor je loopbaan

 • Vragen over solliciteren, werk en loopbaan? Lees een boek. Ook boeken voor coaches.
 • Voorbeeld nodig van een sollicitatiebrief? Download hier een voorbeeld in Word dat je gemakkelijk zelf kunt invullen met jouw gegevens. Slechts €3,95!

Tips voor je sollicitatiebrief

 • Verplaats jezelf in de lezer en vraag je af wat hij of zij interessant vindt. Iedere sollicitant presenteert zichzelf als de perfecte kandidaat, dus waar onderscheid jij je in? (Tip: toon een beetje bescheidenheid, selecteurs stellen dat op prijs).
 • Schrijf nette, niet al te lange zinnen. Wees beleefd, doch ontspannen in je schrijfstijl. Probeer aan te sluiten bij de huidige spreektaal, maar vermijd het gebruik van clichés. Een woord als “uitdaging” gebruikt iedereen en is daarom inhoudsloos. Begin- en eindzinnen staan vaak bol van de clichés. Probeer eens wat anders, zonder raar te doen of leuk te willen zijn.
 • Houd het doel van je brief voor ogen: een sollicitatiebrief is een zakelijke brief en geen persoonlijke. Spreek de lezer in je brief altijd aan met “u”, zelfs als je hem of haar kent. Ontspannen is iets anders dan geestig; grapjes komen op papier zelden goed over. Wees consequent in je stijlgebruik.
 • Vraag in je afsluitende paragraaf om een gesprek en niet om de baan. Dat is belangrijk omdat je pas tijdens en na het sollicitatiegesprek goed kunt beoordelen of er een klik tussen jou en de werkgever is.

Voorbeelden bekijken (en downloaden)

Met bovenstaande tips kun je een goede sollicitatiebrief te schrijven. Bekijk een voorbeeld van een sollicitatiebrief of een voorbeeld van een open sollicitatiebrief. Wil je het jezelf makkelijk maken? Download deze voorbeeldbrieven dan in Word en vul ze aan met je eigen gegevens. Je kunt ze hier downloaden. Download ook de brochure “Zó schrijf je een sollicitatiebrief”.

Na lezing van deze pagina weet je veel over de sollicitatiebrief, maar eigenlijk is een goed cv nòg belangrijker. Besteed daar voldoende aandacht aan als je je sollicitatie compleet en succesvol wilt laten zijn.


Bestel nu:

Spring eruit met je sollicitatiebriefSpring eruit met je sollicitatiebrief

Erik den Draak

Een sollicitatiebrief is een van de belangrijkste schakels op weg naar een nieuwe baan. Veel mensen hebben vragen over hun sollicitatiebrief. Hoe lang moet de brief zijn? Wat zet je in de brief en wat in je cv? Wat is er veranderd nu brieven meestal digitaal verstuurd worden? In “Spring eruit met je sollicitatiebrief” lees je alles over sollicitatiebrieven en leer je hoe je jouw sollicitatiebrief eruit laat springen, zodat je meer kans maakt op een uitnodiging voor een gesprek!


Lees meer over solliciteren:

×