Een open sollicitatie betekent dat je solliciteert zonder dat er een concrete vacature is. Dat is niet hetzelfde als ‘lukraak’ solliciteren. Als je het goed doet, zijn open sollicitaties heel gericht. Een goede voorbereiding en een goede brief zijn daarbij belangrijk. Onderstaand voorbeeld kun je gebruiken ter inspiratie en aanpassen op je eigen situatie. Je kunt dit voorbeeld ook downloaden met de tekst helemaal zichtbaar en invullen met je eigen gegevens (in Word).

  • Klik hier voor boeken over solliciteren

Voorbeeld van een open sollicitatiebrief

Hieronder zie je een voorbeeld van een open sollicitatiebrief, waar je zelf je eigen gegevens in kunt vullen. De ervaring en motivatie zijn uiteraard fictief en moet je (als je deze tekst gaat gebruiken) aanpassen op jouw persoonlijke situatie. Deze brief biedt een uitstekende basis voor een correcte open sollicitatiebrief.

Tip: als je je open sollicitatiebrief digitaal verstuurt, scan dan eerst je handtekening (in blauw is ’t mooist), plak de scanafbeelding op de juiste plek in de brief en maak er een pdf van. Je digitale sollicitatiebrief hoor je te verzenden als pdf*, niet in Word en een gescande handtekening maakt ‘m helemaal “af”.

* Portable document format. Een pdf maken is heel eenvoudig en kan gewoon met behulp van je tekstverwerker.


Tips voor je loopbaan

  • Vragen over solliciteren, werk en loopbaan? Lees een boek. Ook boeken voor coaches.
  • Voorbeeld nodig van een sollicitatiebrief? Download hier een voorbeeld in Word dat je gemakkelijk zelf kunt invullen met jouw gegevens. Slechts €3,95!

voorbeeld open sollicitatiebrief

(klik voor download)


Bestel nu:

Spring eruit met je sollicitatiebriefSpring eruit met je sollicitatiebrief

Erik den Draak

Een sollicitatiebrief is een van de belangrijkste schakels op weg naar een nieuwe baan. Veel mensen hebben vragen over hun sollicitatiebrief. Hoe lang moet de brief zijn? Wat zet je in de brief en wat in je cv? Wat is er veranderd nu brieven meestal digitaal verstuurd worden? In “Spring eruit met je sollicitatiebrief” lees je alles over sollicitatiebrieven en leer je hoe je jouw sollicitatiebrief eruit laat springen, zodat je meer kans maakt op een uitnodiging voor een gesprek!


Lees meer over solliciteren:

×