Erik den Draak  20 december 2023  Arbeidsrecht

Om in aanmerking te komen voor een ww-uitkering mag je niet ‘verwijtbaar werkloos’ zijn. Het verlies van je baan mag niet je eigen schuld zijn. Zelf ontslag nemen of akkoord gaan met een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte geldt als een ‘benadelingshandeling’ en dan heb je in beginsel geen recht op een ww-uitkering.

Ww is bedoeld voor werknemers in loondienst die werkloos worden. Ooit zat je zonder inkomen als je baas je bedankte en dat bracht mensen in grote problemen. Daarom zijn er sociale-verzekeringswetten en een van de bekendste is de werkloosheidswet (ww). Maar nog steeds krijgt niet iedere werkloze een ww-uitkering. Daarvoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Medewerking van je werkgever

Als je niet aan die voorwaarden voldoet en tòch een periode van werkloosheid wilt overbruggen met een ww-uitkering, dan heb je de de medewerking van je werkgever nodig. Met de hierboven al genoemde vaststellingsovereenkomst kan je werkgever de ‘schuld’ van de werkloosheid op zich nemen waardoor het UWV je tòch een uitkering verstrekt.

Als je ervoor zorgt dat in de vaststellingsovereenkomst staat dat je werkgever het initiatief genomen heeft voor ontslag, dan heb je in beginsel recht op ww na afloop van de opzegtermijn. Om de juiste bewoordingen te kiezen en alle punten in de gaten te houden kun je je het beste laten bijstaan door een deskundige, bij voorkeur een jurist.

Let op! het UWV beslist over de toekenning van een uitkering en niet je werkgever of jij. Je kunt in een vaststellingsovereenkomst opnemen over een uitkering wat je wilt, uiteindelijk beslist het UWV.

Risico’s

Natuurlijk kun je beter niet zomaar om een vaststellingsovereenkomst vragen aan je werkgever. Doe dat liever in situaties dat het toch al ‘rommelt’ of dat je zeker weet dat je weg wilt (‘nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen). Op het moment dat je aan je werkgever vraagt om een vaststellingsovereenkomst geef je aan weg te willen en is je carrière daar voorbij. Het alternatief als je werkgever niet meewerkt is ontslag nemen en dan heb je géén recht op een ww-uitkering.

Het beste kun je je dus niet alleen over de tekst van een vaststellingsovereenkomst laten adviseren, maar vooral ook vooraf, zodat je weet waar je aan begint.

 

Lees meer over enkele andere (zeldzame) situaties waarin u ontslag kunt nemen  en tòch een ww-uitkering kunt aanvragen op deze pagina van het UWV.

 

×