Erik den Draak  9 januari 2023  Carrière

Wanneer je al diverse banen gehad hebt, maar telkens het plezier er snel uit is, dan kom je op een punt dat je alleen nog maar met stress naar je werk gaat. Je vraagt je af wat de mogelijkheden zijn voor omscholing naar ander werk, maar tegelijk zie je op tegen de kosten ervan. Je hebt immers een hypotheek en andere lopende verplichtingen? Wat zijn de mogelijkheden om werk en studie te combineren?

Goed nieuws en slecht nieuws

Laat ik beginnen met wat slecht nieuws en wat goed nieuws van onze overheid. Het slechte nieuws is dat studiekosten niet langer aftrekbaar zijn van je inkomen. Behalve als je ondernemer bent, dan kun je studiekosten nog steeds aftrekken als zakelijke kosten.

STAP-budget

Het goede nieuws is dat de overheid in plaats daarvan een STAP-budget heeft ingesteld.  Werkenden kunnen maximaal €1000 per jaar aanvragen voor bepaalde trainingen, cursussen of opleidingen. Jammer is wel dat het nogal een rommeltje is met de toekenning van de STAP-budgetten en dat vooral een kleine groep aanbieders ervan lijkt te profiteren. Ook blijken de subsidies soms zeer snel vergeven te zijn. Maar niet getreurd, als die aanbieder de opleiding heeft die jij wilt volgen en je kunt er €1000 euro subsidie op krijgen, dan doe je er goed aan om zo snel mogelijk te informeren hoe jij mee kunt doen.

Leven Lang Leren Krediet

Natuurlijk kan het zijn dat €1000 niet toereikend is en dat je de studie van je keuze niet kunt combineren met een 40-urige werkweek. In dat geval moet je naar oplossingen zoeken. Kunnen je uitgaven omlaag, zodat je minder kunt werken? Kun je van iemand of van de bank geld lenen? Misschien kun je gebruik maken van het Leven Lang Leren Krediet?  Het LLLK is een mogelijkheid van de overheid voor mensen tot 56 jaar om tegen een lage rente geld te lenen voor een studie. Da’s misschien beter dan schulden maken bij de bank of je auto verkopen!

Informeer bij de opleidingsinstelling

In alle gevallen geldt dat je de beste informatie waarschijnlijk kunt krijgen bij de opleidingsinstelling waar de studie van jouw keuze aangeboden wordt. Commerciële opleiders als LOI en NHA hebben er alle belang bij dat je bij hen inschrijft en zullen je graag van informatie voorzien. Maar ook Hbo-instellingen en universiteiten hebben studieadviseurs in dienst die je graag op weg helpen. Laat je niet tegenhouden om te informeren, want dat kan altijd. Niets is zo vervelend als de rest van je werkzame leven tegen je zin te moeten werken, dus aarzel niet en ga ermee aan de slag.

×