Veel mensen denken er wel eens aan: je eigen vak uitoefenen, maar dan als ondernemer. Geen baas meer, zelf je werktijden kiezen en zelf bepalen voor wie je werkt. Het lijkt ideaal, maar is dat het ook?
De reden dat veel mensen toch liever in loondienst blijven werken is dat het ondernemerschap ook gepaard gaat met risico’s. Want je hebt wel klanten nodig en die zijn er niet een-twee-drie. Bovendien valt er een stuk sociale zekerheid weg: je bent niet langer verzekerd voor werknemersverzekeringen. Niet voor niets doen banken ineens een stuk moeilijker als je een hypotheek komt aanvragen.
Het begin is makkelijk
Niet alle begin is moeilijk, het administratieve deel van het starten als ondernemer is zelfs vrij eenvoudig. Om je te vestigen als ondernemer schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel. Zij geven de gegevens door aan de Belastingdienst en van hen krijg je een BTW-nummer. Je inschrijfnummer van de KvK en je BTW-nummer zijn nodig voor je communicatie met klanten, zoals facturen.
Daarmee zijn de eerste stappen op weg naar ondernemerschap gezet. Wat nu volgt is echter een stuk lastiger.
Ondernemingsplan
Om voor jezelf – en soms ook voor anderen, bijvoorbeeld de bank – een beeld te schetsen van wat je gaat doen en hoe, is het verstandig een ondernemingsplan te schrijven. Een ondernemingsplan is een plan waarin je gedetailleerd beschrijft hoe je je onderneming wilt opzetten. Er bestaan geen exacte voorschriften over wat er in een ondernemingsplan moet staan, behalve misschien wat de bank van je vraagt. De belangrijkste hoofdstukken van het ondernemingsplan zijn meestal een stuk over jezelf (je kwaliteiten), wat je wilt gaan doen of verkopen, een inschatting van de markt, hòe je je diensten of producten wilt gaan verkopen (marketing) en financiën. Een voorbeeld van een ondernemingsplan kun je overigens gratis downloaden van het internet. Google ‘gratis voorbeeld ondernemingsplan’ of klik hier.
Cursussen
Ga alsjeblieft niet opnieuw het wiel uitvinden; voor het starten van een onderneming zijn veel cursussen. Daar leer je hoe je een ondernemingsplan schrijft of meer in het algemeen begint met je eigen bedrijf. Ook hiervoor is de Kamer van Koophandel de aangewezen plek, zij organiseren veel (gratis) cursussen en (online) events.
Voor- en nadelen
Maar voordat je deze stappen zet is het belangrijk dat je je afvraagt of het ondernemerschap wel iets voor jou is. Zoals gezegd verlies je je aanspraak op veel werknemersvoorzieningen als je ontslag neemt en kijkt de bank (aanvankelijk) ook niet blij als je zegt net gestart te zijn als ondernemer maar wel een hypotheek wilt.
Andere nadelen zijn dat je vooral in het begin weinig zult verdienen, maar wel risico’s loopt. Als je alleen start als zelfstandige heb je ineens geen collega’s meer. De 40-urige werkweek kan je vervolgens wel vergeten; misschien heb je in het begin veel vrij, veel ondernemers werken later ook in het weekend of ’s avonds door. Ook heb je in beginsel geen vakantie of neem je op vakantie je werk mee.
Daar staan natuurlijk ook veel voordelen tegenover. Vrijheid, eigen verantwoordelijkheid, maximale controle over je eigen werk en financiële onafhankelijkheid zijn allemaal zaken die eraan bijdragen dat jaarlijks vele duizenden mensen de stap naar ondernemerschap maken.
Wat past bij jou?
Wat bij jou past is heel persoonlijk. Misschien komt het idee om zelfstandig te starten voort uit een loopbaanbegeleidingstraject of outplacement. Misschien juist omdat je je in je huidige baan over de kop werkt. In alle gevallen is het verstandig om er eerst eens met anderen over te praten. Met name voor de mensen in je directe omgeving kan het starten als ondernemer een lust, maar ook een zware last zijn! Lees eens een goed boek over starten als ondernemer. Of twee, je leest niet snel te veel om een overwogen keuze te kunnen maken. En zoek informatie op internet. Google is een goede vriend bij het maken van lastige keuzes!