Door Marieke Verhagen  4 juli 2023  Loopbaanbegeleiding

Een vraag over je loopbaan kan je ook zo maar brengen bij je fysieke welzijn of bij je thuissituatie. Logisch, want werk en privé gaan hand in hand. Bij Projob geloven we in een integrale aanpak: alles is met elkaar verbonden. In een loopbaangesprek hebben we aandacht voor jouw werk & ontwikkeling én voor je welzijn & vitaliteit. Naast werkwensen hebben we het ook over leefwensen. Beide zijn verbonden met de levensfase waar je in zit en daarmee ook met je leefstijl en hormonen. De vraag is: ben je je bewust van wat er allemaal bij je speelt en hoe je je daar bij voelt?

Neem Anne (53)*, die bij een reorganisatie boventallig is verklaard en een outplacementtraject volgt (bij Projob noemen we het een ‘nextplacement’, omdat we graag de nadruk leggen op de positieve kant die zo’n verandering kan meebrengen: een volgende stap). “Ik vind de aandacht voor vitaliteit en welzijn een verrijking. Juist omdat ik uit mezelf nooit naar een diëtiste of hormoondeskundige zou gaan. Ik zie dit traject echt als een investering in mijzelf, waar ik nu de tijd voor neem.”

Het heeft Anne geholpen nog bewuster te eten. “Ik heb een chronische aandoening en moet op mijn energie letten. Het een staat natuurlijk niet los van het ander: ik kan die aandoening niet lostrekken van mijn privé-situatie of van mijn werk. Ik vind het mooi dat mijn gezondheid onderdeel is gemaakt van het traject en dat er naar het geheel wordt gekeken.”

Omgekeerd kan ook: vanuit je welzijn uitkomen bij je loopbaan. Kyra voelde zich altijd energiek, maar herkende op een gegeven moment zichzelf niet meer. “Ik voelde me bijna uitgeput en emotioneel niet in balans.” Ze volgde het maatwerktraject voor werkende vrouwen in de levensfase van de overgang. “In de hoop weer een stukje van mezelf te vinden en mijn leven weer richting te kunnen geven.”

De verschillende deskundigen, van ontspanningstherapeut tot loopbaancoach, gingen met haar aan de slag. “Allereerst zijn we gaan werken aan mijn ontspanning. Voedings- en ademhalingsadviezen hebben me geholpen om weer voldoende slaap te pakken, zodat mijn lichaam kon herstellen. Ook hebben we gekeken hoe bepaalde oefeningen mij ondersteuning konden bieden tijdens het werk.” En ten slotte was er aandacht voor hoe geest en lichaam het best te onderhouden.

“Dankzij de verschillende deskundigen ben ik goed gaan luisteren naar mijn lichaam en tijd gaan maken voor alles wat goed voor mij is: van ademhalingsoefeningen, meditatie en gezonde voeding tot visualisatie van mijn droombaan.” En daar ligt precies de onderscheidende factor van Projob: het team heeft ook jarenlange kennis van de arbeidsmarkt, kent de uitdagingen maar vooral de mogelijkheden.” De coaches die ook aan de recruitment kant hebben gezeten inspireerden Kyra om de carrièreswitch te maken waar ze al enkele jaren over nadacht. “Samen met het team werving & selectie heb ik mijn nieuwe baan in een heel andere branche gevonden.”

Meer weten over inspiratiesessies voor leidinggevenden/HR, kennissessies, workshops, maatwerktrajecten en (loopbaan)coaching van Projob? Mail naar coaching@projob.nl.

* (Anne is vanwege privacy niet haar echte naam)

×