Erik den Draak  27 januari 2024  Solliciteren

Als je gaat solliciteren zijn er twee dingen waar je aandacht aan moet besteden: je sollicitatiebrief en je curriculum vitae (cv). Behalve als je solliciteert via je netwerk of LinkedIn bijvoorbeeld. Dan kan een sollicitatiebrief vaak achterwege blijven. Zo niet je cv, waarschijnlijk word je op enig moment wel gevraagd om dat aan te leveren.

Je cv is het belangrijkste document van je sollicitatiedossier. In je cv (letterlijk betekent curriculum vitae: “levensloop”)  zet je een overzicht van je professionele en educatieve achtergrond. Door een  goed geschreven cv kun je werkgevers informeren over jouw achtergrond en geschiktheid voor de functie waar je op solliciteert. Deze informatie gebruiken werkgevers om te beslissen wie ze uitnodigen voor een sollicitatiegesprek.

Presenteer jezelf

Een cv is ook een manier om jezelf te presenteren. Door de inhoud geef je een eerste indruk van wie je bent en wat je te bieden hebt. Door de vormgeving laat je ook iets van je persoonlijkheid zien. Een goed vormgegeven cv kan je helpen om op te vallen tussen andere sollicitanten waardoor je kansen worden vergroot om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Waak voor overdrijving

Aan de andere kant kun je jezelf door een te ‘feestelijk’ cv ook diskwalificeren. Solliciteren is een serieuze en zakelijke aangelegenheid. Er zijn duizend manieren om op te vallen met je cv, maar die zijn niet allemaal geschikt om ook uitgenodigd te worden. Niet alleen de inhoud, maar ook de vorm moet passen bij wie jij bent als persoon, de baan èn de organisatie waar je solliciteert.

Kortom, een goed cv is heel belangrijk. Je kunt zelfs zeggen dat je toekomst ervan afhangt. Neem het maken van een cv dus serieus, ga gedegen te werk bij het (op-) maken van je cv en zorg dat het bij je past. Dan vergroot je je kansen.

×