Erik den Draak  22 mei 2024  Arbeidsrecht, Solliciteren, Algemeen

Wanneer je – al dan niet met behulp van de uitstekende voorbeelden van sollicitatiebrieven op deze website – een nieuwe baan gevonden hebt, komt het moment om op te zeggen bij je oude werkgever. Gevoelens van aarzeling strijden om voorrang met trots en blijdschap als je bij je manager naar binnenloopt om je baan op te zeggen. Misschien heb je al een brief klaar, maar moet dat eigenlijk wel? Kan je niet gewoon mondeling je baan opzeggen?

Opzeggen doe je allereerst tegen het einde van de maand. Je hebt als werknemer meestal een maand opzegtermijn (kijk even in je arbeidsovereenkomst of de cao voor afwijkende afspraken) en die termijn begint te lopen op de eerste van elke kalendermaand, dus zeg je uiterlijk de laatste werkdag van de voorgaande maand op.

Vervolgens is er geen verplichting om schriftelijk op te zeggen, al kunnen daarover in jouw arbeidsovereenkomst of cao ook weer afspraken staan. Sowieso rust op jou als opzegger wel de plicht om te bewijzen dat je opgezegd hebt (lees: dat de opzegging de andere partij ook echt bereikt heeft). Daarom is schriftelijk opzeggen altijd verstandig.

Bewaar van je opzegging altijd een kopie of beter nog: zeg op per e-mail, dan heb je altijd een ‘verzendbewijs’ in je mailbox. Vind je dat wat onpersoonlijk, dan kun je het beste eerst bij je manager langslopen voor een kop koffie en je opzegging alvast mondeling mededelen. Die bevestig je dan later per e-mail. Doe dat ruim op tijd, dus niet de laatste werkdag van de maand na 17.00 uur maar liever een dag eerder. Zo kun je altijd aantonen dat jouw opzegging de geadresseerde ook tijdig bereikt heeft.

 

 

×