Erik den Draak  19 juli 2023  Solliciteren

Dat ca. 70% van de banen nooit als vacature op het internet of in de krant verschijnt, is waarschijnlijk geen nieuws voor je. Daarom weet je ook dat netwerken heel verstandig is als je op zoek bent naar een baan. Maar wat houdt netwerken precies in? Wat betekent het in termen van concrete acties? Waarom is het niet verstandig om in stilte te solliciteren?

Een deel van wat netwerken inhoudt, ligt misschien voor de hand. Als je bijvoorbeeld iemand kent bij een bedrijf waarvoor je zou willen werken, probeer dan te solliciteren met een verwijzing of gebruik in ieder geval aanvullende inzichten die je uit je gesprekken hebt gehaald in je sollicitatie.

Maak geen geheim van je zoektocht

Wat minder voor de hand ligt, is dat je zoveel mogelijk mensen vertelt dat je op zoek bent naar een baan. Praat over je zoektocht naar een baan met zoveel mogelijk mensen buiten je werk of plaats er een bericht over op je social media waar geen collega’s zitten. Er is een gezegde dat je waarschijnlijk slechts enkele handdrukken verwijderd bent van een aantal heel belangrijke mensen. Maak daar gebruik van.

Mensen die je persoonlijk kent zitten in je eerstegraads netwerk. Als je een baan zoekt is je eerstegraads netwerk heel belangrijk, maar tweedegraads netwerken kan ook heel krachtig zijn! Een collega-loopbaancoach vertelde mij van een studente die luid mopperde over haar zoektocht naar een baan in de klas en ontdekte dat de klasgenoot naast haar een familielid had dat kon helpen. Netwerken!

Bezoek verjaardagen

De mensen in je eerstegraads netwerk kunnen natuurlijk niet ruiken dat je op zoek bent naar een baan. Daarom moet je er actief mee aan de slag. Behalve social media kun je evenementen bezoeken waar zij ook komen en ze je wellicht aan nieuwe mensen kunnen voorstellen. Onderschat ook het netwerk van je familie niet. Je denkt misschien dat je wel weet wie zij allemaal kennen, maar juist je familie is een veilig eerstegraads netwerk dat in de tweede graad nog aardige verrassingen kan opleveren. Nooit meer overslaan dus, die verjaardag van je oma!

Al met al is in stilte solliciteren niet zo’n best idee. Of je nu zonder baan zit of dat je op zoek bent naar positieverbetering, je mist een berg kansen als je alleen maar afgaat op de vacatures op internet.

×