Erik den Draak  10 mei 2023  Solliciteren

De meest voorkomende vraag tegen het einde van een sollicitatiegesprek is of je zelf nog vragen hebt. In het sollicitatiegesprek komen de vragen die de werkgever voor jou heeft meestal ruimschoots aan bod. Als je verstandig bent dan heb je de antwoorden op de meest voorkomende sollicitatievragen ook voorbereid. Maar let daarbij vooral op deze: “Heb je zelf nog vragen?” Want dat is een vraag die aan het einde van bijna elk sollicitatiegesprek wel gesteld wordt.

De vragen die aan jou als sollicitant gesteld worden zijn natuurlijk afhankelijk van de organisatie, de vacature en jou (als persoon en over je cv). Maar in bijna elk sollicitatiegesprek komt de vraag aan bod of je zelf nog vragen hebt. Het slechtste antwoord is “Nee”. Maar wat moet je dan wel vragen aan je (hopelijk) toekomstige werkgever?

Maak een lijstje

Net zoals dat andersom geldt, zijn de vragen die jij kunt stellen afhankelijk van de organisatie en de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Niet elke vraag is in elke omstandigheid even geschikt. Maar er zijn wel trucjes om vragen voor te bereiden. Een goed handvat om vragen voor te bereiden zijn de reviews van bedrijven op de vacaturesite Indeed. Onder de rubriek ‘Bedrijfsreviews’ vind je reviews over tal van werkgevers. Daar kun je de sterke en minder sterke punten van werkgevers uit halen en daar kun je dan een vraag over stellen.

Vacaturetekst

Natuurlijk kun je ook vragen stellen over de functie zelf, bijvoorbeeld aan de hand van de vacaturetekst of je ervaring met dat soort werk bij een andere werkgever. Pas wel op met standaardvragen uit lijstjes die je vindt op internet. Als je vragen stelt die niet ter zake doen, dan kun je – onbedoeld – de indruk wekken niet echt geïnteresseerd te zijn en dat wil je natuurlijk niet. De vraag of je zelf nog vragen hebt is ook een beetje bedoeld om te achterhalen of je je wel in de functie en de organisatie hebt verdiept voorafgaand aan het sollicitatiegesprek.

Strafschoppen

Je kunt de kans om vragen te stellen aan je werkgever daarom ook wel vergelijken met een strafschoppenserie om een (nog) onbesliste wedstrijd in jouw voordeel te keren: schiet je raak, dat wil zeggen: stel je de goede vragen, dan is dat heel erg in je voordeel. Schiet je mis, oftewel: stel je de verkeerde vragen, dan is dat nog meer in je nadeel dan een fout antwoord op een vraag tijdens het gesprek. Stel je helemaal geen vragen, dan toon je eigenlijk geen enkele belangstelling voor de baan en dat is net zo onverstandig als geen strafschoppen nemen, maar in plaats daarvan naar de kleedkamer te gaan. In dat geval heb je sowieso verloren.

×