Erik den Draak  6 april 2023  Solliciteren

“Gefeliciteerd! Deze brief is een lot uit de loterij! U hebt namelijk de beste kandidaat voor uw vacature gevonden!”

Openingszinnen als deze zijn gelukkig zeldzaam in sollicitatiebrieven, maar ze komen wel voor. De schrijver denkt waarschijnlijk echt dat het nog werkt ook, en zal zich verbaasd afvragen wat er aan de hand is als er tóch een afwijzing volgt. Wie echter een beetje nuchter nadenkt zal begrijpen dat de lezer van de brief, meestal een manager of recruiter, niet gelijk staat te springen.

Sollicitatiebrieven met zulke wild enthousiaste zinnen zijn een beetje als Coca-Colareclames in het kwadraat. De reclame vertelt je dat je maar een slokje hoeft te nemen en de hele wereld verandert, iedereen om je heen is gelukkig en jij niet in het minst. Nou zijn er wel stofjes die dit effect weten te sorteren, althans tijdelijk, maar Coca Cola doet dat niet. Het suggestie, een illusie, uitsluitend bedoeld om een bepaalde associatie op te roepen om daarmee de verkoop te stimuleren.

Wild enthousiaste aanbevelingen van jezelf in sollicitatiebrieven komen zo’n beetje op hetzelfde neer. De lezer van je brief zal zich vooral vragen gaan stellen ten aanzien van je realiteitszin. Of misschien denken ze wel dat je helemaal radeloos bent omdat je maar niet aan de bak komt; ook geen aanbeveling van je kwaliteiten.

Sollicitatiebrieven zijn zakelijke brieven. Wees overtuigend zonder overdrijving, enthousiast zonder aanstellerij en gemotiveerd zonder gemaaktheid. Houd je aan de belangrijkste aanbevelingen voor een goede sollicitatiebrief en voeg een overzichtelijk curriculum vitae bij. Spreek de lezer aan zoals je zelf aangesproken zou willen worden; wees een oplossing voor zijn of haar probleem, géén nieuwe ergernis.

 


Bestel nu:

Spring eruit met je sollicitatiebriefSpring eruit met je sollicitatiebrief

Erik den Draak

Een sollicitatiebrief is een van de belangrijkste schakels op weg naar een nieuwe baan. Veel mensen hebben vragen over hun sollicitatiebrief. Hoe lang moet de brief zijn? Wat zet je in de brief en wat in je cv? Wat is er veranderd nu brieven meestal digitaal verstuurd worden? In “Spring eruit met je sollicitatiebrief” lees je alles over sollicitatiebrieven en leer je hoe je jouw sollicitatiebrief eruit laat springen, zodat je meer kans maakt op een uitnodiging voor een gesprek!

×