Erik den Draak  20 april 2023  Outplacement

Onoverkomelijk leek het, de tegenslag die de inwoners van de Lage Landen trof in 1580. De Hollanders en Zeeuwen waren de vrachtvaarders van Europa. Kooplieden in Amsterdam en andere steden haalden hout uit Scandinavië, laken uit Engeland en Schotland, wijn uit Frankrijk en specerijen uit Portugal. In tegenstelling tot de andere producten werden die specerijen niet in Portugal zelf gefabriceerd. De Portugezen haalden ze uit het verre Azië en hielden de handelsroutes strikt geheim.

Oorlog

Dat was geen probleem voor de Hollanders, integendeel, dat scheelde een eind varen. Totdat in 1580 de Spanjaarden Portugal veroverden. Holland was zelf ook al sinds 1568 in oorlog met Spanje en als gevolg daarvan konden de Hollanders niet langer Lissabon aandoen om hun waren op te halen.

Een groot gebrek aan specerijen was het gevolg. Dat noopte de nijvere Nederlanders na te denken over oplossingen. Men besloot verder de wereldzeeën op te varen en zelf op zoek te gaan naar specerijen.

Het gevolg is bekend. De Hollanders stichtten op tal van plaatsen handelsposten en koloniën en namen de dominante positie van de Portugezen op veel plaatsen over. Die handelsposten en koloniën stonden aan de wieg van Nederland als belangrijke handelsnatie.

Nieuw begin

Dit verhaal vertelde ik eens aan een outplacementkandidaat die dacht dat het schip van zijn loopbaan definitief aan lager wal gelopen was. En inderdaad, gevoelens van verslagenheid, zelfs geldgebrek en schaarste zijn niet aan hem voorbij gegaan. Net als bij de koopvaarders in 1580. Maar enkele maanden later had hij een nieuwe baan waar hij zelfs meer verdiende dan in zijn oude functie. Er was een nieuwe wereld voor hem opengegaan.

Meer over outplacement kun je lezen op de websites Outplacementbureaus.nl, OutplacementWijzer.nl en deze pagina op Loopbaanadvies.net.

×