Erik den Draak  7 december 2022  Solliciteren

Een sollicitatiebrief schrijf je als reactie op een advertentie voor een baan. Je laat daarmee aan de werkgever weten dat die baan je leuk en interessant lijkt en dat je er graag met die werkgever over wilt praten. Als alles goed uitpakt, treed je bij die organisatie in dienst. Je komt dan de beste uren van de dag bij hen, gaat doen wat zij van je vragen, in ruil waarvoor je dan een salaris krijgt. Geen wonder dat je veel belang hecht aan een goede sollicitatiebrief, er hangt immers veel van af.

“Ik wil die baan!”

Het liefst zou je als reactie op de brief gelijk de baan krijgen. “Beste heer, mevrouw Zusemmezo, uw brief was zo goed dat we u hierbij een arbeidscontract sturen”. Maar zo werkt het niet.

De belangrijkste fout die je kunt maken bij het schrijven van een sollicitatiebrief is dan ook dat je te veel uitgaat van jezelf en te weinig van de lezer. Recruiters en HR-adviseurs kunnen erover meepraten. Veel sollicitatiebrieven vertellen in geuren en kleuren over de kwaliteiten van de schrijver. Niet zelden roept de sollicitant zichzelf na enkele regels al uit tot de meest geschikte kandidaat voor de functie en sluit nog nèt niet af met de vraag wanneer hij of zij kan beginnen. Waarschijnlijk vindt de sollicitant de brief nog geweldig ook.

Vraag niet om de baan, maar om een uitnodiging voor een gesprek

Verplaats je eens in de lezer van de brief. Je bent waarschijnlijk niet de enige die zichzelf uitroept tot de beste voor de functie. Maar wat kan een recruiter daarmee? Die is op zoek naar een geschikte werknemer voor een vacante functie. Geschiktheid voor een functie blijkt zelden of nooit uit een brief. Daarom is het verstandig om ook niet teveel op de zaken vooruit te lopen. Vraag dus in je sollicitatie- of motivatiebrief niet gelijk om de functie, maar om een gesprek. Stel jezelf niet voor als de beste kandidaat, maar als een mogelijk geschikte kandidaat. Steek niet uitsluitend de loftrompet uit over jezelf, maar zoek aansluiting tussen je eigen kwaliteiten en de functie-eisen uit de vacaturetekst.

Enthousiast maar realistisch

Natuurlijk mag je sollicitatiebrief enthousiasme uitstralen, maar blijf realistisch. Het spreekt voor zichzelf dat je de baan graag wilt, maar het is ook belangrijk om je te realiseren dat je met je sollicitatiebrief eigenlijk alleen vraagt om op gesprek te mogen komen. Uiteindelijk kun je op basis van uitsluitend een advertentietekst ook niet bepalen of de ‘klik’ er wel is. In een sollicitatiegesprek kan je dat allebei veel beter bepalen. Daarom maak je met een zakelijke, realistische sollicitatie- of motivatiebrief uiteindelijk de beste indruk.

 

Bovenstaande blogartikel is een bewerking van het eerste hoofdstuk van het boek “Spring eruit met je sollicitatiebrief”. Op deze website kun je meer lezen over het schrijven van een goede sollicitatiebrief, een voorbeeld bekijken en een brochure met voorbeelden downloaden.

×