Tegenwoordig is de balans tussen werk en privé steeds belangrijker geworden. Vooral jonge professionals, zoals millennials en generatie Z, hechten veel waarde aan flexibiliteit op de werkvloer. Dit gaat verder dan alleen het recht om vanuit huis te werken; het gaat ook over flexibele werktijden, minder controle vanuit je werkgever en een grotere mate van autonomie over hoe en wanneer je werkt.
Flexibiliteit biedt veel voordelen, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Als je veel thuiswerkt, zul je merken dat stukje bij beetje de scheiding tussen werk en privé vervaagt. Wat misschien voor jou begon als een tijdelijke oplossing in de coronaperiode, is nu een blijvende werkstructuur geworden. Hoewel dit voordelen biedt, zoals het vermijden van reistijd en een betere werk-privébalans, merk je dat werk en privé steeds meer in elkaar overlopen. Het gevolg? Meer werkstress, omdat het moeilijker wordt om echt ‘uit’ te schakelen.
Daarnaast zorgt de constante connectiviteit via e-mail en chat-apps ervoor dat je werk nooit echt stopt. De druk om altijd bereikbaar te zijn en snel te reageren kan leiden tot burn-outklachten en het gevoel van altijd aan het werk te zijn. Veel jonge professionals worstelen met het vinden van de juiste balans, vooral wanneer je werk heel belangrijk voor je is en je het gevoel hebt niet te mogen falen.
Wil je de controle terug of behouden? Houd dan in de eerste plaats je grenzen in de gaten en neem actie als je merkt dat het je te veel wordt. Richt je werkplek zodanig in dat je zo min mogelijk afleiding hebt; zowel thuis als op je werk. Maak het bespreekbaar als je in de knoop dreigt te komen; vraag feedback aan je omgeving. Een gezonde werk-privébalans is niet alleen goed voor jou als werknemer, maar ook voor je productiviteit op lange termijn en dus voor je werkgever.