Je kent ze wel … de collega’s die altijd al bij jouw organisatie gewerkt lijken te hebben. Ik noem ze even voor het gemak ‘bedrijfsmastodonten’. In Van Dale zul je deze droom van elke scrabbleliefhebber niet tegenkomen, maar iedereen zal direct begrijpen wat, en vooral wie, je bedoelt als je deze term gebruikt.
Wie zijn het?
Soms is het de portier, soms is het een receptioniste. De chauffeur van de baas is er vaak één, maar vlak ook zijn of haar secretaresse niet uit. Ik heb ook meegemaakt dat het de magazijnchef zo’n sleutelfiguur was. Of gewoon ergens een onverdacht afdelingshoofd.
Waaraan herken je een bedrijfsmastodont? Let vooral op de volgende signalen:
1) Een gruwelijk lang dienstverband, meestal waren deze lui al bij de baas toen jij nog in de luiers lag;
2) Ze weten altijd bij wie je waarvoor moet zijn – en vóórdat je naar die persoon toegaat weten zìj al dat je naar hen op weg was;
3) Ze zijn altijd ‘toevallig’ op de juiste tijd op de juiste plaats;
4) Ze hebben al een reeks aan reorganisaties overleefd, meestal zijn ze er zelfs beter van geworden;
5) Ze noemen de baas altijd heel netjes ‘meneer’ of ‘mevrouw’, maar zitten wel bij hem of haar aan de lunchtafel.
Informeel onaantastbaar
Bedrijfsmastodonten hebben op een meesterlijke wijze hun eigen positie veilig gesteld en je merkt al gauw dat ze veel meer over jou weten dan je zelf hebt verteld. Of dan je prettig vindt. Lastig, maar denk maar niet dat het helpt als je je aan hen gaat ergeren, laat staan als je het tegen hen opneemt. De rest van de organisatie is veel slimmer en zal zich en masse tegen je keren als je het waagt deze overlevingskunstenaars een strobreed in de weg te leggen. Deze oudgedienden, de buddy’s van de baas, zijn de cultuurdragers van de organisatie en je kunt ze maar beter volgen dan tegen hen oplopen.
Roei met de stroom mee
Bedenk dat deze wandelende iconen ook vrienden nodig hebben, al was het maar om aan informatie te komen (informatie is hun overlevingselixer). Behandel deze mensen met nòg meer respect dan andere collega’s, ongeacht hun functie, en probeer bij hen in het gevlei te komen. Luister en bewonder hun ‘verdiensten’ voor de organisatie. Ongeloofwaardige verhalen over de bovenmenselijke prestaties van hun ‘vrienden’ – meestal de baas zelf – gaan er bij jou in als Gods Woord in een ouderling. Zo bouw je een band op waar je nog veel plezier van gaat hebben.
Wie weet bevalt het zó goed en raak je zó verknocht aan je werkgever, dat je op een ochtend wakker wordt en je realiseert dat je al 22 jaar door dezelfde voordeur gaat. Jij, de beste ‘vriend’ van de baas. Als je dat wilt tenminste…