Een open sollicitatie betekent dat je solliciteert zonder dat er een concrete vacature is. Maar dat betekent niet dat je ‘lukraak’ solliciteert. Als je het goed doet, zijn open sollicitaties heel gericht. Een goede voorbereiding en een goede brief zijn daarbij belangrijk. Veel organisaties stellen open sollicitaties op prijs omdat de ontvangst ervan betekent dat de sollicitant specifiek in hùn organisatie geïnteresseerd is. Open sollicitaties worden dan ook vaak bewaard tot een moment dat er wèl een vacature is. Naar verluidt wordt één op elke vijf vacatures vervuld met behulp van open sollicitaties.

Wil je een goede opensollicitatiebrief schrijven? Gebruik dan onderstaand voorbeeld. Dit voorbeeld gratis downloaden in Word (zelf bewerken) kan ook!

Dit delen

Voorbeeld van een opensollicitatiebrief

Hier onder zie je een voorbeeld van een opensollicitatiebrief, waar je zelf je eigen gegevens in kunt zetten. De ervaring en motivatie zijn uiteraard fictief en moet je (als je deze tekst gaat gebruiken) aanpassen op jouw persoonlijke situatie. Deze brief biedt een uitstekende basis voor een correcte opensollicitatiebrief.

Tip: als je je opensollicitatiebrief digitaal verstuurt, scan dan eerst je handtekening (in blauw), plak de scanafbeelding op de juiste plek in de brief en maak er een pdf van. Je digitale sollicitatiebrief hoor je te verzenden als pdf*, niet als Worddocument en een gescande handtekening maakt ‘m helemaal “af”.

* Portable document format. Een pdf maken is heel eenvoudig en kan gewoon met behulp van je tekstverwerker.


Tips voor je loopbaan:

  • Vragen over solliciteren, werk en loopbaan? Lees een boek. Ook boeken voor coaches.

voorbeeld opensollicitatiebrief


Bestel nu:

Spring eruit met je sollicitatiebriefSpring eruit met je sollicitatiebrief

Erik den Draak

Een sollicitatiebrief is een van de belangrijkste schakels op weg naar een nieuwe baan. Veel mensen hebben vragen over hun sollicitatiebrief. Hoe lang moet de brief zijn? Wat zet je in de brief en wat in je cv? Wat is er veranderd en wat niet nu brieven meestal per e-mail of met een web-formulier verstuurd worden? In dit boek lees je alles over sollicitatiebrieven en leer je hoe je jouw sollicitatiebrief eruit laat springen.


Lees meer over solliciteren:

×