Vraag

iets negatiefs omzetten in iets positiefs bij sollicitatie

Hans
21-02-18


Ik hoop dat ik met mijn vraag bij u terecht kan. Op voorhand dank ik u voor uw tijd en aandacht.
Het is bekend dat het niet efficiënt is om niet-relevante beperkingen te benoemen op C.V. of met een kennismakingsgesprek. Echter ontkom ik er niet aan omdat een beperking uit verleden mij het C.V. de vorm heeft gegeven die vragen oproept, meer dan het ook maar iets verheldert.
Heel beknopt: In 1989 was ik floormanager in een multinational bedrijf met uitstekende vooruitzichten. Dit werd te gronde gericht met een ernstig ongeval waarbij ik ernstig hersenletsel opliep. Kameraad kwam om het leven en moeder had nog maar kort te leven. Ik had begeleiding nodig maar kreeg deze niet omdat de aandacht vooral op het onvermijdelijke van moeder werd gevestigd. Ik was niet meer zelfstandig maar werd er zo wel toe gedwongen, kort gezegd. Gevolg was dat ik van mijn eigen leven een zooitje maakte: ik betaalde mijn rekeningen niet, kwam geen verantwoordelijkheden na. Maar de inzet was er wel waardoor ik heel de jaren ’90 onafgebroken werkzaam ben geweest. Ik was echter niet in staat (door verwarring uit beperking) een baan vast te houden, wat ertoe heeft geleid dat ik gedurende die periode een dertigtal baantjes heb gehad.
Begin 2000 was ik me (weer) bewust genoeg en zette ik herwonnen intelligentie in om eigen revalidatie (psychologisch geaard) in gang te zetten…..én te proberen mijn baan vast te houden.
Dit lukte, en daarmee schiep ik ruimte om na al die jaren te herstellen.
Dit was een ingrijpend proces waarbij ik naast herstel tevens mijn kans greep om mij in zowel E.Q als I.Q. verder te ontwikkelen. Maar er stond een prijs tegenover: ik heb tot 2015 weten vol te houden bij die werkgever, maar met focus op herstel ben ik er nooit verder gekomen dan ‘gewoon’ verkoopmedewerker.
Het boterde al nooit tussen mij en mijn baas, en in 2015 besloten we onze wegen te scheiden, ongeveer op het punt waarin ik mezelf als ‘hersteld’ beschouwen kon.
Nu is uit het herstel ook een verder ontwikkelde man voortgekomen, met de noodzaak van herstel ben ik veel verder dan waar ik toen geëindigd was: bewuster, scherper, leergieriger, etc.
Concl.: mijn groei is te danken aan revalidatie, maar diezelfde revalidatie is ook een groot gat in mijn C.V. Mooi zou zijn als ik die beperking (van toen)positief benaderen kan als reden van mijn groei zo de reden voor ‘het gat’ in ander licht gezet kan worden.
Ik hoop van harte dat u iets hiermee kan.
Met dank en vr. groet,
Hans


1 antwoord

 1. Erik den Draak

  Erik den Draak
  25 februari 2018
  https://www.loopbaanadvies.net

  Beste Hans,

  Ik heb even na moeten denken wat uw vraag precies is. Volgens mij is uw vraag of een gat in uw cv ook positieve betekenis kan krijgen, bijvoorbeeld in een sollicitatiegesprek.

  Bij het gat in uw cv hebt u een uitgebreid verhaal. Dat verhaal zou ik niet in het cv zelf zetten, maar pas vertellen als u een uitnodiging krijgt voor een sollicitatiegesprek. Aan de oorzaak achter het verhaal valt niets te doen. In het algemeen verdient het aanbeveling alle gebeurtenissen in uw loopbaan zo zakelijk mogelijk in een cv weer te geven.

  Wanneer u uitgenodigd wordt, krijgt u de gelegenheid uw verhaal te vertellen. Een eerlijk verhaal dat niet in de weg staat aan de uitoefening van de nieuwe functie, zal doorgaans geen hele grote problemen opleveren om voor de functie in aanmerking te komen.

  Met vriendelijke groet,

  Erik den Draak
  https://www.loopbaanadvies.net

×