Vraag

Baan onder niveau?

Stina
09-01-18


Beste heer/mevrouw,

Ik heb in december de master biologie afgrond en ben nu opzoek naar een baan. Voordat ik biologie ging studeren wilde ik altijd dierenarts worden, vooral het praktische aspect en het werken met dieren en mensen sprak mij hierbij erg aan. Helaas ben ik drie keer uitgeloot en na een poging in België ben ik uiteindelijk biologie gaan studeren.

Inmiddels heb ik dus de master hiervan afgerond, en ben ik aan het rondkijken wat ik nu zou willen doen. Het beroep als ecologisch adviseur is iets wat goed aansluit op mijn opleiding, en na mijn stage bij een adviesbureau een logische stap zou zijn. Toch twijfel ik erg aan deze keuze. De lange dagen achter de computer op kantoor zijn niet echt mijn ding, ik ben liever praktisch aan het werk.

De diersector trekt mij nog steeds heel erg, maar het is erg lastig om hier een baan in te vinden. Nou stuitte ik laatst op een vacature voor inseminator rund (https://www.aboost.nl/Vacature-detail/5168/773141/Inseminator-regio-Overijssel-Polder.html). De vacature spreekt mij erg aan omdat de agrarische sector mij erg leuk lijkt om in te werken, en omdat het werken met dieren en diergezondheid mij erg aanspreekt. Toch twijfel ik heel erg, het is immers een functie op mbo niveau, en zal waarschijnlijk ook een stuk minder verdienen dan een functie op wo niveau. Maar het is ook misschien een mooie kans om in de agrarische sector binnen te komen, gezien mijn opleiding hier niet heel erg goed bij aansluit.

Wat adviseert u mij om te doen? Is het erg om (tijdelijk) onder je niveau te werken? En mocht het nou toch niet bevallen, hoe lastig is het dan om weer een baan op wo niveau te krijgen?

Ik hoor graag van u,

Met vriendelijke groet


1 antwoord

 1. Erik den Draak

  Erik den Draak
  11 januari 2018
  https://www.loopbaanadvies.net

  Beste Stina,

  Niveau wordt steeds minder belangrijk bij banen. Mensen die net afgestudeerd zijn beginnen vaker in werk dat niet direct op academisch niveau is. In jouw geval lijkt het me zelfs erg verstandig om je passie te volgen, omdat je daarmee meer kans maakt op werk dat je leuk vindt.

  Door het uitloten voor diergeneeskunde zul je misschien nooit precies het werk doen dat je wilt. Hoewel, misschien kom je ooit in de gelegenheid om die studie af te maken, maar waarschijnlijk niet snel. Hoe dichter je dan bij het werk kunt komen dat je ambieerde, hoe beter het is.

  Vanuit die baan kun je verder kijken naar wat er mogelijk is. En als je daarin een tijd blijft werken, dan zullen er toch voor jou meer doorgroeimogelijkheden zijn dan voor anderen.

  Het accepteren van een baan op MBO-niveau lijkt me geen diskwalificatie voor terugkeer naar een baan op WO-niveau. Eerder een aanbeveling.

  Succes!

  Erik den Draak
  https://www.loopbaanadvies.net

×