Erik den Draak  6 maart 2023  Arbeidsrecht

De vraag of je op je werk de broek van je collega voor de grap naar beneden trekken mag, hoort eigenlijk in de categorie ‘volstrekt overbodige vragen’. “Nee, natuurlijk niet”, zou je denken dat 100% van de respondenten antwoordt op zo’n vraag. Toch bleek dat onlangs bij de rechtbank in Roermond niet het geval.

Berouw komt na de zonde

Een hele reeks aan argumenten kwam ter tafel bij de kantonrechter die het verzoek tot vernietiging van het ontslag op staande voet behandelde. “De procedure voor ontslag is niet gevolgd”, “We maken nu eenmaal grove grappen op de werkvloer” en “Anderen doen het ook en komen ermee weg”, waren slechts enkele van de verweren die door de ontslagen grappenmaker werden opgevoerd.

De rechter bleek echter niet te vermurwen. Uitgangspunt blijft dat wanneer een werknemer zich zodanig gedraagt dat van een werkgever niet langer gevergd kan worden dat de arbeidsovereenkomst wordt voortgezet, hij die werknemer ‘op staande voet’ mag ontslaan.

Voorbeelden

Deze zogenaamde ‘dringende redenen’ zijn uiteraard voor interpretatie vatbaar. Daarom heeft de wetgever in artikel 7:678 lid 2 BW een aantal voorbeelden opgenomen. Genoemd worden onder andere diefstal, verduistering en bedrog. Foute grappen worden niet genoemd, maar daar kan een werkgever zelf invulling aan geven. Die invulling kan later getoetst worden door de rechter, zoals hier gebeurde.

Omstandigheden van het geval

Ook kunnen ‘de omstandigheden van het geval’ nog een rol spelen. De werknemer in deze kwestie voerde onder andere aan dat hij schulden had en daarom zou ontslag in zijn geval disproportioneel zijn. Een ontslag op staande voet heeft namelijk verstrekkende gevolgen. Zo stopt de loonbetaling onmiddellijk, krijg je geen transitievergoeding of billijke vergoeding en ook geen WW-uitkering. Daar bovenop werd de werknemer met grijpgrage handjes in dit geval ook nog veroordeeld in de kosten van het proces dat hij zelf had aangespannen.

Al met al werd het letterlijk en figuurlijk een dure grap voor de werknemer in kwestie. Hij had er dan ook beter aan gedaan om even na te denken of zijn grap echt wel zo leuk was. Als je op je vingers kunt natellen dat een grap ontzettend slecht is, dan is die dat meestal ook. En zijn de gevolgen voor jouw rekening.

Uitspraak nalezen? Je vindt hem hier: ECLI:NL:RBLIM:2023:1230

×